Bezuinigingen.....
Een bomvolle agenda en goed gevulde zaal. Zo ging onze raadsvergadering op 25 april van start. Na onder andere een emotionele oproep van Bert Schaper rondom de bouw, of zeg maar bouwstop, van de Mariakerk en diverse vragen vanuit de raad ging de raadsvergadering uiteindelijk een kwartier later van start. Dat belooft wat.
Dit keer werd gretig gebruik gemaakt van het inspreekrecht van inwoners. Joost Kam heeft ons een toch een wel wat alarmerend verzoek gedaan om nauwlettend in de gaten te houden dat het gas na sluiting van het Gronings gasveld nu niet onder onze voeten vandaan wordt gepompt. En Joost heeft een punt. Immers, de mogelijkheden om in de Noordzee te mogen boren zijn in de ijskast gezet door wederom diverse milieuorganisaties die denken dat we per direct af kunnen van de fossiele brandstoffen.
Daarnaast heeft Bert Schaper, voorzitter van de kerkraad van de Mariakerk, mede op ons advies gebruik gemaakt van het inspreekrecht. Want het dossier rondom de bouwstop van de Mariakerk en vergunningverlening en intrekking is eentje die alleen nog maar te volgen is door de heer Schaper zelf, zo lijkt het. Wat is het hier gruwelijk mis gegaan. Vanuit onze fractie zullen we er ook alles aan doen om dit volop op de agenda te krijgen. Immers, dit gaat ook over een groot collectief belang.
De raadsvergadering werd gedomineerd door twee belangrijke grote onderwerpen: de tussenevaluatie van het raadsbreedprogramma en de kaders ombuigingen, besluiten die we moeten nemen over waar bezuinigingen moeten plaatsvinden zodra het Rijk de geldkraan richting lokale overheden verder dichtdraait.
Het verder dichtdraaien van de geldkraan richting lokale gemeenten bezorgt iedereen kopzorgen. Want, de gemeenten worden niet ontslagen van hun lokale verplichtingen, zoals de medebewindsvoeringstaken. Dat gaat om verplichte dienstverlening zoals Wmo en uitkeringen. ‘Zonder knaken geen taken’, dat is dan wat te makkelijk gezegd. Want wat ga je dan zeggen tegen iemand in de bijstand. Sorry, u heeft pech? Wij krijgen geen centjes meer, probeer het in Den Haag eens?
Nee. Het CDA kiest voor bestaanszekerheid voor haar inwoners. En daarom nam fractievoorzitter Karin Brouwer ruim de tijd om goed bij de kaders stil te staan, suggesties mee te geven aan het college en vragen stellen ter verduidelijking. Gemeentebelangen vroeg zich af waarom het CDA toch al die vragen stelde aan het college. Want, volgens hen bepaalt de raad namelijk waar er bezuinigd gaat worden. En daar kunnen we eind dit jaar ook over beslissen volgens hen.
‘Kick the can down the road’, zo noem ik dat. Of terwijl, zaken als een hete aardappel voor je uitschuiven. Want, waarom nu niet alvast de kaders scherper krijgen om aan het einde jaar van dit jaar een adequate invulling te kunnen geven aan de benodigde bezuinigingen. Dan zul je toch nu met elkaar het speelveld moeten gaan bepalen waarbinnen we dan het spel gaan opzetten.
Brouwer was ontzettend blij om te horen dat het college bij de ombuigingen net als het CDA zoveel mogelijk de bestaanszekerheid en de veiligheid wil ontzien En dat ten aanzien van de kapitaalgoederen serieus overwogen wordt om de afschrijvingstermijnen te verlengen. Want, dat scheelt aanzienlijk in de lasten! En ook hebben wij lange tijd gepleit om de toeristenbelasting te verhogen, dat is jaren niet gebeurd. Dit jaar nog ontvangen we hiervoor een voorstel van het college. Toch weer een mooi resultaat dankzij de inspanningen van onze CDA-fractie.
Tamara de Boer - Overbeek