28 juni 2024

CDA tevreden over rekeningresultaat 2023.

In de raadsvergadering van 27 juni werden de jaarstukken van De Wolden besproken. Het CDA kijkt met tevredenheid naar het behaalde resultaat. Een deel van het saldo wordt bestemd voor verschillende doeleinden, het restant wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Positief saldo
Het college legt aan de raad over elk begrotingsjaar verantwoording af over het door hen gevoerde bestuur, onder overlegging van de jaarrekening en het jaarverslag. Voor 2023 is er een positief saldo van 3,2 miljoen. Een mooi resultaat, maar het CDA had liever een realistische begroting gezien. Het positieve saldo krijgt diverse bestemmingen en is overzichtelijk weergegeven in de jaarstukken. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de bestemmingen meer verstopt zaten. Woordvoerder Karin Brouwer “Wij hebben toen expliciet om een meer overzichtelijke weergave gevraagd. We zijn blij dat hieraan gehoor is gegeven.”

Demografische ontwikkelingen
Enkele zaken die opvielen in de jaarstukken was dat het aantal inwoners met 19 is gedaald en dat het aantal personen in de leeftijdscategorie 20 t/m 64 jaar met liefst 400 is afgenomen. Het CDA vindt dit geen goede demografische ontwikkeling voor onze gemeente. Want deze categorie is belangrijk vanwege hun bijdrage aan de economie en leefbaarheid van de dorpen. Ze zijn vaak ouders en dragen bij aan vrijwilligerswerk en lokale initiatieven. Het aantrekken en behouden van deze groep is daarom essentieel voor een bloeiende en duurzame gemeente. Op vragen van het CDA gaf het college aan dat zij bezig is om te kijken hoe we de jongeren binnen De Wolden houden.

Woningen
Het afgelopen jaar zijn slechts 38 woningen gebouwd. Wanneer er tot 2030 1000 woningen gebouwd moeten worden, dan zal er toch echt iets moeten gebeuren. De Wolden heeft nagenoeg geen eigen grond voor woningbouw. Karin Brouwer: “Wanneer je werkelijk iets wilt doen aan huisvesting voor jongeren en starters moet je eigen grondposities hebben. We wachten daarom met spanning de nota grondbeleid af.”

Financiële positie
Het CDA ziet dat de financiële positie is verbeterd ten opzichte van 2022. De Wolden staat er goed voor en de financiële kengetallen zien er goed uit. De beschikbare weerstandscapaciteit is aanmerkelijk hoger dan de onderkende en aanwezige risico’s. Het is een goede uitgangspositie richting de toekomst.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.