24 november 2021

De Wolden laat geld liggen voor indammen klimaateffect

Zuidwolde – Sinds maart 2019 bestaat de subsidie ‘ Klimaatactief!’ van het waterschap Drents Overijselse Delta. De subsidie mogen inwoners gebruiken voor projecten die effecten van klimaatverandering, zoals hitte- en wateroverlast, tegengaan. Na onderzoek komt CDA De Wolden tot de conclusie dat in De Wolden hier geen gebruik wordt gemaakt. Ze heeft hier in de raadsvergadering van 25 november aandacht hiervoor gevraagd.

Op woensdag 17 november maakte de provincie Drenthe bekend dat zij weer gaan bijdragen aan de subsidie ‘ KlimaatActief!’ die waterschap DrentsOverijsselse Delta ter beschikking stelt. De subsidie kunnen inwoners van verschillende gemeentes gebruiken, voor projecten waarmee ze de impact van klimaatverandering verkleinen. Denk dan bijvoorbeeld aan het verminderen van hitte en het langer vasthouden van regenwater. Oplossingen zijn groene daken of waterinfiltratie.

Het CDA De Wolden constateert dat in het Overijsselse deel van het waterschap de subsidie allang is opgebruikt. Voor het Drentse deel is nog ruim 30.000 euro over. En in de gemeente De Wolden is helemaal geen gebruik gemaakt van deze regeling. CDA De Wolden heeft in de raadsvergadering op 25 november hier vragen over gesteld.. Lees hier de vragen.

Subsidie toegankelijk maken voor inwoners
Sinds maart 2019 bestaat de subsidieregeling “KlimaatActief!” van het waterschap DrentsOverijsselse Delta (WDOD). Die is bedoeld voor collectieve projecten die wateroverlast of hitte tegengaan.
In De Wolden is nog nooit gebruik gemaakt van deze regeling, die al sinds 1 maart 2019 bestaat. Dat de regeling in gemeente Hoogeveen wel succesvol is, heeft volgens CDA raadslid Klaas Kroezen te maken met de aanvraagprocedure. “Om subsidies eerlijk te verdelen worden voorwaarden gesteld bij de aanvraag. Die werken vaak drempelverhogend voor mensen die willen aanvragen. Wij zijn daarom een actie gestart en hebben een collectief gevormd voor de aanleg van groene daken ofwel daken belegd met sedumplantjes. Inwoners hoefden alleen maar aan te geven of ze mee wilden doen, via één formulier.”

CDA raadslid Tjalling de Wit uit gemeente De Wolden ziet mogelijkheden: “In Hoogeveen werden in 2020 in de gemeenteraad vragen gesteld over deze regeling. En dat heeft uiteindelijk tot de actie geleid met de groene daken. Door dit in de raad van De Wolden onder de aandacht te brengen, hoop ik de regeling ook voor inwoners in De Wolden toegankelijk te maken.”
Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 25 november van gemeente De Wolden beantwoordde wethouder Hempen de vragen. Zij was van mening dat het een subsidie regeling van het waterschap betrof. De gemeente zet niet alle externe subsidie regelingen op haar website. Wel wordt in het komende duurzaamheidsmagazine aandacht aan de subsidieregeling geschonken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.