Kadernota Sociaal Domein. Voor het CDA geldt: iedereen doet ertoe!
Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober 2021 diende Karin Brouwer een amendement in bij de behandeling van de kadernota Sociaal Domein. Het amendement omschrijft dat het inclusiebeleid breder is dan alleen de mensen met een beperking. Het amendement werd door het college overgenomen. Daardoor kon de CDA fractie instemmen met de kadernota.
Kadernota Sociaal Domein
Om te komen tot een toekomstbestendig sociaal domein zijn (beleids)kaders nodig die in een kadernota worden vastgelegd. In de nota staan de voorgenomen ambitie en beleidsuitgangspunten en dat is de basis voor het opstellen van de uitvoeringsplannen.
De kadernota is voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein. De raad kon kennis nemen van het uitgebrachte advies en de reactie van het college daarop.
Mens centraal
De kadernota schetst het toekomstbeeld voor de komende vier jaar. Het CDA stemt ermee in dat er blijvend ingezet wordt op preventie om problemen te voorkomen dan wel vroegtijdig te signaleren. Samenwerking met partners en een integrale benadering blijven belangrijk. Voor het CDA blijft de inwoner, die hulp en ondersteuning nodig heeft, centraal staan.
Woordvoerder Karin Brouwer: “Daarom moet maatwerk mogelijk zijn. Kijk integraal naar de situatie en ga vooral in gesprek met de cliënt. Praat niet over mensen maar met mensen. Vind samen met de degene, die zorg nodig heeft, goede en slimme oplossingen. Een goede communicatie met onze inwoners is belangrijk, maar ook de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de zorg. Met name de zichtbaarheid van stichting Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning (OCO). Die kan beter.”
Financiën
Maar ook de financiën spelen een rol. Een financiële balans is het streven, maar mag nooit het doel zelf zijn. Het Sociale Domein is een Open Eind regeling. Wanneer iemand zorg nodig heeft, dan zal die wel geleverd moeten worden. Dus geen wachtlijsten vanwege de financiën. Schommelingen worden met de reserve Sociaal Domein opgevangen. Het CDA is voorstander van ontschotting van de budgetten Wmo, Jeugd en Participatie. Bekijk integraal wat er nodig is, en zet daar de middelen op in.
Inclusieve samenleving
Volgens het CDA is een inclusieve samenleving een samenleving waarin iedereen meedoet, ongeacht culturele achtergrond, gender, leeftijd of beperking. Het beleid van de gemeente moet erop gericht zijn dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan het maatschappelijk leven.
In de kadernota worden alleen mensen met een beperking genoemd. Het CDA ziet dat dus breder. Het inclusiebeleid is breder is dan alleen mensen met een handicap.
Karin Brouwer diende daarom samen met GroenLinks een amendement in om de zinnen die gaan over het inclusiebeleid te vervangen door andere. Amendement.
Het amendement werd door het college overgenomen.
Karin Brouwer: “Voor het CDA geldt, dat iedereen mee moet kunnen doen en meetelt. De Wolden is een regenbooggemeente en in de kadernota vinden we dat niet terug. Wij moeten dat veel beter uitdragen. Wanneer ik van meneer Haar hoor dat hij op Coming Out Day (ma 11 okt) de gemeente moet waarschuwen om de regenboogvlag te hijsen, dan vraagt onze fractie zich af in hoeverre het inclusiebeleid is ingebed. Een ander voorbeeld: Het persbericht ‘De Wolden druk met inclusiebeleid’ van vorige week. Ook daarin kwam naar voren dat het inclusiebeleid alleen over mensen met een beperking gaat. Wij vinden dat het inclusiebeleid breder is en dat dit beter en zorgvuldiger gecommuniceerd moet worden. In het verleden hebben wij al meerdere keren aandacht hiervoor gevraagd. Daarom ook nu het amendement.”
Re-integratie en monitoring
Als laatste vroeg Karin Brouwer aandacht voor extra ondersteuning bij de re-integratie. Het CDA pleit ervoor dat de werkcoach en/of financieel consulent de mensen, die aan het werk gaan nog enige tijd te begeleiden, totdat ze het echt zelf weer kunnen. Zeker wanneer er sprake is van een armoedeval.
Het CDA staat achter de voorstellen voor monitoring van het Sociale Domein: bij de reguliere jaarplancyclus en via de monitor Sociaal Domein. Daarnaast twee keer per jaar een informerende bijeenkomst. De ene keer over de inhoud, andere keer over de gegevens en financiën.