22 december 2023

Rapport rekenkamer, garantstelling Wiede Wold en lening dorpshuis Ansen.

De raadsvergadering van 21 december had een volle agenda. Daarom heeft de raad besloten om het Preventie- en handhavingsplan Alcohol-en Drugs te verschuiven naar de vergadering in januari. Daarnaast waren er veel insprekers over de beheersverordening Buitengebied, die uiteindelijk in een extra raadsvergadering op 28 december behandeld zal worden. Zie hiervoor het artikel ‘Kwestie van vertrouwen’. Over een aantal onderwerpen vond beraadslaging en vaststelling plaats:

Rapport rekenkamer onderzoek informatieveiligheid
Eén van die stukken was het rapport van de Rekenkamer over onderzoek informatieveiligheid en hoe omgegaan wordt met privacy-gevoelige informatie in de gemeente.
Een belangrijk onderwerp, zo vindt onze fractie. Doel van het onderzoek was om een goed beeld te krijgen van de aanwezige kwetsbaarheden en het beveiligingsniveau van zowel de organisatie, mens als techniek. Want recente hacks laten namelijk zien dat gemeenten kwetsbaar zijn. Cybercriminelen liggen op de loer en de ontwikkelingen gaan snel. 
De hoofdconclusie die de rekenkamer trekt, is, dat de gemeentelijke organisatie zijn best doet, maar dat het niet voldoende is. Er is te weinig capaciteit in de organisatie en er worden te weinig middelen ter beschikking gesteld om informatieveiligheid op het vereiste niveau te brengen. De aanpak van veel van de geconstateerde risico’s laat vaak op zich wachten. En het risicobewustzijn bij medewerkers en het urgentiegevoel bij leidinggevenden, management en bestuur om hierop te sturen kan beter. 
Het CDA heeft grote waardering voor het onderzoek, maar wij schrikken toch van de conclusies. Er moet echt het nodige gebeuren willen wij alles weer op orde krijgen. Gelukkig onderkent het college dit ook, want zij nemen de aanbevelingen over om verbeteringen door te voeren. Op vraag van het CDA antwoordde de wethouder dat er gewerkt wordt aan een voorstel voor uitbreiding van de capaciteit en er komt een tijdsplanning.

Garantstelling aan stichting Wiede Wold
De gemeente De Wolden is Culturele Gemeente van Drenthe voor 2023-2024. En dat vieren we met het kunst- en cultuurproject Wiede Wold samen met onze inwoners en andere belangstellenden uit Drenthe of uit de rest van Nederland. De Stichting Wiede Wold is de spin in het web. Zij brengt het project samen met de gemeente tot uitvoering. En er staan mooie projecten op de planning, zoals het streekprogramma, de afvalkathedraal en Atropos, een unieke theatervoorstelling.
Het probleem is nu dat de stichting al veel aanloopkosten maakt, maar dat de aangevraagde subsidies nog niet toegekend of niet binnen zijn. Dat maakt dat de stichting een liquiditeitsprobleem voorziet in 2024. De banken willen alleen een krediet verlenen, wanneer de gemeente garant staat voor het bedrag. 
Het CDA vindt het belangrijk, dat het project Wiede Wold wordt uitgevoerd. Indien het project niet uitgevoerd kan worden is er een flinke schadepost voor de gemeente. En bovendien is er imagoschade voor de gemeente en alle betrokkenen. Wij vinden het daarom belangrijk dat het project door kan gaan. Daarnaast zijn we het met het college eens dat we het niet verantwoord vinden om de bestuursleden, die hun taken vrijwillig uitvoeren, persoonlijk risico te laten lopen bij de uitvoering van gemeentelijk beleid. Daarom stemden wij in met het verstrekken van de garantstelling. 

Lening Dorpshuis Bastogne te Ansen.
Dorpshuis Bastogne wil verduurzamen en het dorpshuis energie neutraal maken. De totale investering ligt rond de € 80.000 euro, maar er is al een substantieel bedrag aan subsidies ontvangen, maar het dorpshuis komt nog 30.000 euro te kort. Een bedrag dat men niet uit eigen middelen kan betalen. 
Het is voor het dorpshuis niet mogelijk om gebruik te maken van de provinciale regeling, waarbij maatschappelijke organisaties een lening kunnen afsluiten via het Drents Energiefonds. Reden hiervoor is dat het dorpshuis geen eigenaar is van het pand, maar deze huurt. De duurzaamheidsinvestering is echter essentieel voor het voortbestaan van het dorpshuis. 
Het CDA weet hoe belangrijk voorzieningen zoals dorpshuizen in onze dorpen zijn. Dorpshuizen bieden talloze verenigingen onderdak en zijn daarmee een plek waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Ze zijn onmisbaar om de dorpen leefbaar en vitaal te houden. Daarom stemden wij in om dorpshuis De Bastogne een renteloze lening van € 30.000 te verstrekken, die nodig is om de verduurzamingsmaatregelen uit te voeren. Wij hebben het vertrouwen dat het dorpshuis na de verduurzaming voldoende draagkrachtig is om de lening af te lossen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.