Uitblijven groei Hoge Akkers drijft ondernemers tot wanhoop
Ambitieuze ondernemers in Ruinerwold worden al tijden door gemeente De Wolden met een kluitje in het riet gestuurd. De uitbreiding van bedrijventerrein Hoge Akkers zou in het voorjaar van 2021 starten, maar activiteiten blijven uit. Terwijl ondernemers inmiddels soms zelfs verkassen naar andere gemeenten en arbeidsplaatsen verdwijnen, geeft gemeente De Wolden niet thuis.
De afgelopen jaren hebben verschillende Ruinerwoldse ondernemers contact opgenomen met de raadsfractie van CDA De Wolden. Kandidaat-raadslid Tamara de Boer: “Signalen over talloze contactmomenten, gebrekkige communicatie, en niet-nagekomen beloften veroorzaken zorgen bij het CDA. Zit er wel schot in de zaak? Wat gaat er mis bij Hoge Akkers? En het belangrijkste: waarom wordt er geen leiderschap getoond?”
Nog voor het coronatijdperk, op 28 oktober 2019, hield de gemeente een informatiebijeenkomst voor ondernemers. Daar luidde de bemoedigende boodschap: ‘De globale planning is dat er in het voorjaar 2021 op zijn vroegst gebouwd kan worden.’ Je mag als ondernemer dan verwachten dat er ergens in 2021 wel gestart wordt met bouwactiviteiten. Toch? Nee dus.
Het is voorjaar 2022, het coronatijdperk bijna voorbij. En een nieuw tijdperk van oorlog is helaas aangebroken. Dingen veranderen zo snel in korte tijd. Behalve op het bedrijventerrein Hoge Akkers. Daar lijkt de tijd stil te staan.
Inmiddels zijn er drie jaren verstreken. De zogenaamde optanten, dat zijn de ondernemers die een kavel toegewezen hebben gekregen, bekijken het traject met lede ogen en frustratie aan. De kavels hebben zij nodig om te ondernemen, om te groeien. Een aantal van hen heeft huis en haard verlaten om hier zeker rond de Kerst 2022 te kunnen wonen en ondernemen. Zij hebben schade geleden, omdat ze bedrijfsactiviteiten moesten staken, niet verder kunnen groeien en uiteindelijk naar andere regio’s buiten De Wolden moeten uitwijken.
‘Na zeker 20 contactmomenten tussen gemeente en de ondernemers zijn we nog geen steek verder’, roept een van de ondernemers. ‘Iedere keer krijgen we een aangepaste planning en een algemene boodschap dat het ‘langer duurt dan verwacht’. Nu is het zelfs zover dat de gemeente geen eens een planning meer durft af te geven.’
De hele situatie drijft ondernemers tot wanhoop. Want als zij dit van tevoren hadden geweten, hadden zij andere keuzes gemaakt. ‘Als ik dit van tevoren had geweten, had ik elders een woning met bedrijfspand gekocht. Want die kans was er’, aldus een van de ondernemers.
Een andere betrokken ondernemer is André Hessels. Hij heeft groothandel en webshop Koffievoordeel in Ruinerwold, groot gemaakt en is momenteel verantwoordelijk voor het logistieke deel. Wegens succes wil Hessels uitbreiden en op bedrijventerrein Hoge Akkers zou dat mogelijk zijn. ‘Omdat er geen vooruitzichten zijn in de bouwplannen, gaat nu ook het logistieke deel uit Ruinerwold verdwijnen. Dit kost 65 arbeidsplaatsen’, aldus Hessels.
Hetzelfde geldt voor ondernemer Arjan Koetsier. Hij runt een transportbedrijf en is drie jaar geleden verhuisd naar Ruinerwold. ‘Ik woon inmiddels al drie jaar met mijn gezin bij mijn ouders achter het huis. Dit is onhoudbaar, maar de situatie is uitzichtloos. Vooral tijdens de coronaperiode heb ik veel kansen aan mij voorbij moeten laten gaan. Simpelweg omdat ik geen ruimte heb om mijn bedrijf verder uit te breiden’, aldus Koetsier.
Tamara de Boer van CDA De Wolden is zeer kritisch op het dossier Hoge Akkers. Hoewel de fractie het college meerdere malen bevraagd heeft en tot actie heeft gemaand, blijven de vragen zich opstapelen. De Boer: “Waarom er geen schot in de zaak zit, blijft onduidelijk. Daarnaast zijn er signalen dat de Raad niet volledig is geïnformeerd. Met Zuiderkerkes ll in Zuidwolde lukte het ook, waarom gaat het nu in Ruinerwold dan niet goed?”
Het CDA blijft zich inzetten om het volledige dossier op tafel te krijgen en verwacht hierin leiderschap van het nieuw te vormen college van B&W.
Foto: ondernemers kijken uit op de kavels waar hun bedrijf en woning al had moeten staan