27 oktober 2024

Vergeet de boeren niet

De raadsvergadering op donderdag 24 oktober was de primeur voor ons nieuwe raadslid Jan Michiel Bakker. Hij voerde het woord op het dossier Florabeheer. Een onderwerp waar hij zich uitermate thuis bij voelt. In zijn maidenspeech tikte hij het college op de vingers, want, het raadsvoorstel zoals voorlag was namelijk incompleet.

Flora, een onderwerp waar Jan Michiel veel vanaf weet. In de opiniërende vergadering wist hij direct de vinger op de zere plek te leggen. Want, zo bleek, in het raadvoorstel staat dat de lokale boeren hebben geparticipeerd om tot dit voorstel te komen. Na doorvragen bij de wethouder bleek dat in praktijk LTO alleen een mailtje had ontvangen. Waarop nimmer antwoord is gekomen. Misschien was dit mailtje in de spam beland? Geen input van onze boeren dus.

Wat ons verbaasde is dat je hier als wethouder genoegen mee neemt. Immers, onze boeren en LTO zijn toch wel de deskundigen als het gaat om florabeheer. En hoe mooi is het om hun expertise mee te nemen en samen te kijken hoe je de uitvoering handen en voeten kunt geven. Het CDA pleitte ervoor om het raadsvoorstel van de agenda te halen. Omdat het voorstel domweg niet klopt, omdat volgens het raadsvoorstel de boeren hebben geparticipeerd. Maar participatie gaat volgens Jan Michiel toch echt verder dan een onbeantwoord mailtje. Letterlijk betekent het: een gesprek, bespreken, verwachtingen uitspreken en effectief samen werken. De oproep van het CDA om het stuk af te voeren van de agenda en het participatiedeel op te pakken kon naast de VVD op geen enkele steun rekenen. Iedereen was met stomheid geslagen, zo ook het CDA, voor het feit dat een groot deel van de raad de expertise van onze lokale agrariërs gewoon blijft negeren. Tijdens de bespreking van het raadsvoorstel kwam Jan Michiel daarom met een motie. Waarin hij pleitte om dan in ieder geval de zienswijzen nog eens op te halen en samen met onze lokale boeren te kijken hoe je de uitvoering gezamenlijk kunt doen. Ook daarvoor geen steun vanuit de voltallige raad. Met pijn in het hart moest het CDA om die reden tegen het voorstel stemmen. Het blijft immers een niet kloppend stuk.

Daarna schakelden we door naar duurzame informatievoorziening SWO. Uit de opiniërende vergadering bleek toch wat twijfel over het kostenneutraal houden van het geheel na 2028. Om die reden diende het CDA een amendement in wat duidelijkheid zou scheppen in het geheel. De informatievoorziening op orde brengen (dus achterstand goed maken) is een hersteloperatie. Vanaf 2028 zou je opnieuw moeten kijken hoe je de informatievoorziening dan op niveau houdt. En dat zou wat ons betreft onmogelijk kostenneutraal kunnen omdat je nu wat werkzaamheden gaat automatiseren. Want, je moet de informatievoorziening ook na 2028 op niveau houden tegen de alsmaar strenger wordende eisen. Dan ontkom je niet aan nieuwe taken waarvoor je ook weer vakkennis moet aanspreken. Het amendement diende het CDA samen met de ChristenUnie en GroenLinks in, maar mocht helaas niet op steun rekenen. Uiteraard stemde het CDA wel voor het raadsvoorstel, omdat het repareren van de huidige achterstand toch echt moet. Liever nog gisteren dan vandaag.

En zo bleef het CDA toch wat gechoqueerd achter. Heel jammer, omdat we op inhoud toch echt de goede lijn te pakken hadden. En met onze voorstellen de raadsbesluiten toch aanzienlijk konden verbeteren.

Tamara de Boer – Overbeek
Fractievoorzitter CDA De Wolden
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.