26 januari 2017

CDA-congres Barneveld

Zaterdag 14 januari zijn vanuit de fractie Paulien en ondergetekende naar het congres in Barneveld geweest. Drenthe was er goed vertegenwoordigd. Afstand en omvang in ogenschouw nemend zelfs heel goed.Paulien moest haar amendement verdedigen.

Het amendement had als doel af te rekenen met de zogenaamde dubbelheid ten aanzien van lhbt's. Het CDA accepteert namelijk homoseksuelen, maar accepteert het in de ogen van de kiezer ook als scholen homoseksuelen voor de klas weren.

Daarom wilden wij bij de passage over het bijzonder onderwijs dat eraan werd toegevoegd dat de vrijheid van onderwijs geen vrijbrief is voor discriminatie op grond van bijvoorbeeld ras of seksuele geaardheid. Zo maak je als CDA duidelijk waar je voor staat; dat is altijd belangrijk, maar in deze tijden zeker.Het amendement is er niet doorgekomen, maar de discussie heeft er wel toe geleid dat het amendement vanuit Overijssel, dat hetzelfde beoogt, integraal werd overgenomen (wat het hoofdbestuur eerst niet wilde), dus het was toch een succesvolle operatie.

Mijn eigen amendement, dat evenals dat van Paulien in Drenthe de unanieme steun kreeg, heeft het helaas niet gered.In dit amendement wilden we in het verkiezingsprogramma expliciet maken dat we geen hogere lokale lasten willen ten gunste van een verlaging van de Rijksbelastingen.

Dat is in strijd met de solidariteitsgedachte. Solidariteit geldt niet alleen tussen personen, maar ook tussen gemeenten en regio’s. In de subgroep `s ochtends kon ik wel een meerderheid halen, maar in de plenaire middagsessie heb ik het niet kunnen redden. Het onderwerp was ook te technisch vrees ik.

Het tegengeluid vanuit het hoofdbestuur was in de middag krachtiger dan `s ochtends. En met succes: Slechts 20% van de zaal stemde voor het amendement.

De gevolgen van het niet aannemen kunnen groot zijn voor met name de krimpregio’s. We zullen e.e.a. (positief kritisch) blijven volgen.

Op de foto mijn verwoede pogingen. Best wel lastig: een amendement verdedigen terwijl je voor je de klok ziet lopen waarin het aantal seconden wordt weergegeven wat je nog rest. Blij dat de voorzitter van onze gemeenteraad toch iets meer spreektijd toestaat.

Auke Oldenbeuving  fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.