04 juni 2024

Gebiedsfonds Pottendijk

In de commissievergadering Bestuur, Middelen en Economie (BME) van 16 mei jl. werd de oprichting Gebiedsfond en allocatie financiële middelen gebiedsfonds (Pottendijk) besproken. U kunt hieronder lezen wat onze bijdrage was in die vergadering.

Het instellen van een gebiedsfonds is het laatste stuk van de ontwikkeling van het energiepark Pottendijk. 

Wij hebben in de stukken gelezen hoe het bestuur en de raad van toezicht (RvT) van de stichting i.o. worden vormgegeven.

Daarnaast wordt een voorstel gedaan op welke manier het fonds vanaf 2023 aan haar geld komt. Dit is een mix van bijdragen:

- vanuit de provincie en de gemeente Emmen, 

- een deel van de opbrengsten van het windpark en 

- een bijdrage vanuit het zonnepark. 

Al dit geld is voor het fonds, lees de inwoners in het gebied.

Om het bestuur en de RvT goed hun werk te kunnen laten doen, wordt er ook een ondersteuningsbudget gevraagd voor de overheadkosten van het fonds. 

Omdat deze gelden vanaf 2023 worden berekend moet er dus nog een inhaalslag gedaan worden. In het voorstel aan de raad staat beschreven hoe dit voor de bijdrage vanuit de gemeente Emmen nog meegenomen kan worden in de jaarrekening van 2023. 

En vanaf 2024 wordt de bijdrage dan jaarlijks overgemaakt en geboekt. 

Als CDA Emmen kunnen wij ons prima vinden in het voorstel.

Op 8 mei jl. heeft het bestuur van de stichting i.o. haar plannen aan de raad gepresenteerd. We zagen een groep enthousiast mensen die er zin in heeft om aan de slag te gaan met dit gebiedsfonds. Ze zien uit naar de ideeën en projecten van de inwoners uit het gebied. Prachtig! 

Wij wensen het bestuur veel plezier in hun werk voor het fonds.

In de vergadering van de gemeenteraad op 30 mei jl. is besloten dat het gebiedsfonds ook het ondersteuningsbudget krijgt. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.