Inkoopwijzer
In de commissievergadering Bestuur, Middelen en Economie (BME) van 12 september jl. werd het actualiseerde Inkoopbeleid besproken. U kunt hieronder lezen wat onze bijdrage was in die vergadering. Het Inkoopbeleid 2024 is een actualisatie van het vastgestelde Inkoopbeleid uit 2016. Wij vinden het goed dat er in het vernieuwde beleidsplan ook speciaal oog is voor de rechtmatigheid. Te meer omdat dit al een aantal jaren als opmerking in de jaarrekening staat.
Goed ook dat het beleid MKB-vriendelijk wil zijn, lees met oog voor de regionale ondernemers.
Wij maken ons wel zorgen over de medewerkers die met dit beleid gaan werken. Zij krijgen nog een hele kluif om met de inkopen aan alle kaders, thema’s en uitgangspunten te voldoen:
Ze moeten met de inkopen rekening houden met mens en milieu. En de inkopen moeten daarnaast ook circulair, sociaal, divers en inclusief zijn. Ga er maar aanstaan.
Wij vroegen ons af hoe reëel het is dat ze dit allemaal kunnen behappen. Het college antwoordde dat dit een leerproces zal zijn, waarbij de focus op bewust inkopen zal liggen.
Gezien de complexiteit van de regeling vragen wij ons af of de rechtmatigheid van de inkopen met dit beleid ook echt nog verder gaat verbeteren.
Gelukkig is er voor de ambtenaren ook nog De inkoopwijzer gemaakt. En wordt er verder in voorlichting voor de teams voorzien. De inkoopwijzer zat ter informatie bij de stukken.
Een aantal dagen voor de vergadering van de gemeenteraad kwam er een amendement van het Wakker Emmen, PvdA en 50+ om de inkoopwijzer ook vast te laten stellen door de raad. De CDA-fractie was hierover zeer verbaast. Wij vinden het niet nodig dat de raad de Inkoopwijzer vaststelt. Sterker: De Inkoopwijzer is een praktische vertaling van het beleid voor de ambtenaren. Dit is uitvoering en daar gaan wij niet over. Immers: de raad gaat over beleid en het college gaat over de uitvoering. Stel dat wij de inkoopwijzer wel zouden vaststellen, dan zou de raad bij iedere wijziging het stuk dan weer op de agenda krijgen. Dat vinden wij niet wenselijk.
Wij zijn het dus niet eens met het amendement en hebben dit in de vergadering van de gemeenteraad op 26 september jl. ook zeer duidelijk gemaakt.
Wij hebben samen met de fractie van D66 vragen gesteld aan de indieners van het amendement en hebben hun weten te overtuigen dat de raad de inkoopwijzer niet moet vaststellen. Na beraad hebben de indieners het amendement aangepast en hebben we de inkoopwijzer niet vastgesteld.
Het Inkoopbeleid is wel vastgesteld in de vergadering van de raad.