06 juli 2023

Kadernota 2024

Elk jaar in juni wordt de agenda van de raadsvergadering voor een groot deel in beslag genomen door de Kadernota. De kadernota is de voorloper van de begroting en wordt ook gezien als de gemeentelijke Algemene Beschouwingen. Op 29 juni heeft de gemeenteraad hier over vergaderd en de bijdrage van het CDA was als volgt:

Het CDA is de bijdragen bij de Kadernota en Begroting voor 2023 vorig jaar begonnen met het schetsen van het perspectief van de vele crises, grote maatschappelijke ontwikkelingen en onzekere tijden waarin we leven. Daarom begroot de gemeente Emmen al een tijd zeer behoedzaam. En dat heeft zijn uitwerking. De jaarrekening 2021 sloot met een plus van 17 miljoen en de jaarrekening 2022 kent een plus van 25 miljoen. Daarvan wordt 12 miljoen voor de algemene reserve. Het weerstandsvermogen is weer op orde. Het CDA vindt daarom dat de Enexis-aandelen niet meer moet worden meegeteld in de Algemene Reserve. Want meetellen betekent ook dat je ze wilt verkopen als dat nodig is.

Ook de Grondexploitatie kent een plus. We zetten 6,5 miljoen in een reserve en met 1,4 miljoen uit Berap-I zitten we op de ondergrens van 7,9 miljoen.

Oftewel: we kunnen weer klappen opvangen.

Zijn de crises dan voorbij? Nee die zijn niet voorbij. Ook het ravijn is er nog. We zien wel een realistischer beeld van het College naar het Ravijn voor 2026. Daar heeft het CDA bij de begroting stevig op aangedrongen. Het College ziet nu dat Den Haag het niet zomaar voor ons oplost. CDA Emmen heeft meteen de zorgen geuit via de landelijke lijn zoals het College vroeg in de laatste commissievergadering.

We moeten behoedzaam blijven begroten. Ja, dat is verstandig. Maar zoals in de brief bij het actueel perspectief staat: Op bepaalde onderdelen kan het minder behoedzaam.

Wat vindt het CDA van het nieuw beleid in deze Kadernota voor 2024? 

Dat is er niet, er zijn alleen ambities. Hoofdstuk 5 van de Kadernota leest als een Verkiezingsprogramma, met ronkende teksten. Als het een verkiezingsprogramma was geweest hadden het CDA op het College gestemd, bij wijze van spreken. Maar het CDA verwacht meer van het College. De Kadernota 23 was beleidsarm, dat was logisch zo kort na de verkiezingen. Het CDA had nu liever de methode van 2 jaar geleden gezien toen we ons ook bewust waren van een slecht financieel perspectief. 

In de Kadernota 2022 was nieuw beleid wel op geld gezet maar niet gehonoreerd. 

Wat het CDA betreft had het nu ook zo gemoeten. Dan hadden we als Raad nu bij de behandeling van de Kadernota prioritering aan kunnen brengen en eventueel in november opnemen in de begroting. Het is jammer dat we de trend doorbreken waarin de Kadernota de belangrijkste vergadering is en dat we nu alles doorschuiven naar de Begrotingsbehandeling.

Zoals gezegd: Op bepaalde onderdelen kan het minder behoedzaam.

Deze bijdrage zijn we begonnen met een terugblik op de vele crises waar onze inwoners mee te maken hebben of mee te maken hebben gehad. Zo heeft de energiecrisis ons nog duidelijker gemaakt dat we moeten verduurzamen.

Wij blijven onze hoge ambitie voor het Programma Duurzaamheid, Energie en Klimaat benoemen. Klimaatadaptatie en de Energietransitie vragen onze volle aandacht. Bij de begroting in november heeft het CDA aandacht gevraagd voor een warmtescan voor onze inwoners zodat ze weten waar ze moeten beginnen. We moeten onze onderwijsgebouwen, buurtgebouwen en sporthallen verduurzamen. Het CDA vraagt om een totaaloverzicht met clustering en prioritering. Want dat missen we na de informatiebijeenkomst over IHP Binnensport op 6 april j.l. 

In het Calamiteitenfonds zit nog 5,8 miljoen voor compensatie hogere energielasten. Zet die in voor verduurzaming. Want dat is energiebesparing voor de langere termijn. En het CDA wil meer aandacht voor de Transitievisie Warmte. Want die zien we niet benoemd in deze Kadernota. 

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. De eerste meters van de waterstofbackbone zijn aangelegd. Maar wat betekent het afschalen van de 1 miljoen subsidie van de provincie voor GZI Next. 

Daar is dan ook de koppeling met onderwijs en zorg; de Greenwise campus. Enorm belangrijk voor onze jongeren met meer onderwijsmogelijkheden.

Onze inwoners hebben te maken met inflatie, energiearmoede en daarom moet we de woonlasten zien te beperken. Diftar draagt daar aan bij. We streven er naar om de tarieven voor afval niet te laten stijgen. Het storten van de dividend Area is één van die maatregelen. Maar toch niet bij voorbaat structureel? Een efficiënte ophaalfrequentie is dat wel. Kijken we hier naar? 

Het is essentieel dat in beeld komt als onze inwoners het niet redden of even niet redden. Met de Armoedemonitor krijgen we beter in beeld wat er in Emmen speelt op het gebied van schulden en armoede. Belangrijk als analyse en voor de ontwikkeling van beleid. 

Om alle regelingen overzichtelijk in beeld te krijgen voor onze inwoners die financiële hulpverlening kunnen gebruiken gaan we kijken hoe we het “geldloket” kunnen uitrollen over de gemeente. Dit juichen we al langer toe. Hoe eerder hoe beter!

Het hebben van werk is belangrijk. Voor inkomen en voor het meedoen in de samenleving. Belemmeringen naar werk moeten zoveel mogelijk worden weggenomen. En we moeten mensen begeleiden naar arbeidsmatige dagbesteding of vrijwilligerswerk. Het project Menssupport vinden we daarom een goede ontwikkeling. 
 

De opgave om de kwaliteit van onze wegen en fietspaden op peil te houden blijft onveranderd groot. Bij de begroting in november is onze motie kwaliteitsniveau wegen unaniem aangenomen. Wanneer kan de raad zich uitspreken en prioriteiten aangeven? 

Voor een goede bereikbaarheid geven wij ook prioriteit aan de Doorfietsroutes. En over fietspaden gesproken; de kwaliteit van het fietspad tussen Erica en Schoonebeek is ons een doorn in het oog. Deze is niet veilig en staat al twee jaar op onze lijst. Wanneer gaan we daar eindelijk eens een keer beginnen?

En het CDA is geschrokken van de slechte en soms zeer slechte staat van diverse civiele kunstwerken, genoemd bij de autonome ontwikkelingen. Een keus rest ons hier niet. Dit moet gebeuren.

Wat ook moet gebeuren is de openbare ruimte in het Rensenpark; onderhoud en doorontwikkeling is nodig om de kwaliteit te behouden en te versterken. Het Savannepad zien we als goede katalysator voor verdere ontwikkeling.

We hebben onze ambitie voor het Rensenpark nu wel bijgesteld maar wat ons betreft geldt dat niet voor de ambitie voor de kelders van het voormalig Biochron. Begin juni was de dag van de bouw en hebben we kunnen zien hoe fantastisch de nieuwe ruimte voor het CBK wordt. En dan te bedenken dat we nog zo’n ruimte hebben die casco met installaties wordt opgeleverd. Daar hebben we dus al in geïnvesteerd. Laat die investering uitbetalen en zorg dat er een culturele invulling van nationaal of internationaal niveau komt. In de raadspresentatie van drie jaar geleden zagen we een goede ambitie met Kröller Müller Emmen. Of maak het Van Goghjaar structureel met een dependance van het Goghmuseum. 

Kijk wat Hermitage in Amsterdam is gelukt. Dat moeten wij ook kunnen.

Het CDA zegt: begin met het Louvre dan zien we wel waar we uitkomen en daarom heeft het CDA samen met ChristenUnie, D66 en GroenLinks een motie ingediend om de mogelijkheden te onderzoeken en de Raad hierover te informeren. 

Met uitzondering van Wakker Emmen en de VVD hebben alle partijen in de gemeenteraad voor deze motie gestemd en is de motie aangenomen.

Tot zover de bijdrage van het CDA bij behandeling van de Kadernota 2024 die zijn vervolg krijgt in de behandeling van de begroting voor 2024 in november.

De nieuwe entree van het CBK dat gevestigd zal worden in de voormalige kelder van het Biochorn in het Rensenpark in Emmen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.