05 juli 2024

Kadernota 2025

RUIMTE VOOR INVESTERINGEN DANKZIJ RUIME RESERVES

In de laatste raadsvergadering voor de zomer van 2024 heeft de Raad de Kadernota 2025 behandeld. De Kadernota is de voorloper van de begroting. In deze Kadernota is structureel de komende jaren niet zo heel veel ruimte voor nieuwe investeringen maar de reserves van de gemeente Emmen zijn goed gevuld. Eigenlijk te goed; CDA Emmen heeft bij de laatste begrotingsbehandeling al gepleit voor het inzetten van deze ruime reserves.

Het CDA vindt dat dit geld moet worden ingezet voor de inwoners van Emmen.

INLEIDING

“Het kon minder”,

“Het kon veel minder”,

Zo is het CDA de eerste termijn bij de behandeling van de Kadernota begonnen. Een citaat van niet de eerste de beste; Onze koning gaf ons dit geweldige compliment bij zijn afsluiting op Koningsdag in Emmen. Een heel mooi stukje citymarketing. Het CDA zegt: “Hou dit vast en maak het zelfs breder: regiomarketing voor heel Zuidoost Drenthe.”

“Het kon minder” wil het CDA ook zeggen bij deze Kadernota 2025:

  • De Financiën lijken op orde;
  • Het Ravijn 26-27 lijkt voor Emmen mee te vallen, 
  • Er is een sluitende begroting door een verlaging van de storting in de algemene reserve van 9,5 naar 4,2 Miljoen;
  • Er zijn positieve resultaten op de grondexploitaties;
  • En een fors verbeterd financieel perspectief als gevolg van de meicirculaire.

De reserves van de gemeente Emmen zijn voller dan dat de gemeenteraad heeft gesteld dat nodig is. 

Bij de behandeling van de begroting voor 2023 in november heeft het CDA forse amendementen ingebracht om de reserves niet voller dan vol te maken maar om dat geld in te zetten voor onze inwoners.

Het College heeft goed naar het CDA geluisterd: 

Het College stelt voor om de reserves af te romen en een aantal bestemmings-reserves vanuit het Calamiteitenfonds te vormen om deze in te zetten voor onze inwoners. Wie zegt dat je als oppositiepartij geen invloed uit kunt oefenen!

Over deze bestemmingsreserves straks meer want er moet meer, veel meer.

KADERNOTA PROGRAMMA’S

Eerst naar onze inwoners; daar willen we dichterbij staan. Participatie is geen kunstje maar essentiële kunde en betrokkenheid hangt direct samen met vertrouwen in de overheid. Participatie betekent niet dat je het iedereen naar de zin maakt. Het betekent deelnemen zodat begrip ontstaat voor beslissingen die gezamenlijk worden genomen. Hier is nog veel te winnen, nog lang niet iedereen is op dezelfde vlieghoogte.

Over deelnemen gesproken: de Angelso Academy vinden het CDA een goede pilot die hopelijk kan worden uitgebreid als het succes uit de tussentijds evaluatie blijkt.

Ook de “De Reiskoffer” gaat over deelnemen, en zelfredzaamheid. Het CDA vraagt zich wel af of ons openbaar vervoer goed genoeg is voor verdere uitbreiding.

Iedereen moet mee kunnen doen in Emmen. Beginnende schulden moeten we zo vroeg mogelijk signaleren. Wat zijn de eerste resultaten van het extra geld voor de vroegsignalering? 

De Energie-armoedekaart geeft een hoog percentage in Emmen. Ook hier vroegsignalering. Maar wat gaan we daarna doen als we hebben gesignaleerd?

In het Sociaal Domein is deelnemen een belangrijk thema en zijn verschillende beleidsterreinen met elkaar verbonden. De Gebiedsnetwerken zijn hier een goed voorbeeld van. Het CDA ondersteunt deze aanpak. Dit vraagt wel een andere insteek van ambtenaren en ketenpartners. Investeren we voldoende in veranderende competenties om dit vorm te geven? Wij kunnen het niet goed zien. Analyse en monitoring op basis van data is de afgelopen jaren ontwikkeld. Het CDA vraagt om inzicht; laat ons zien wat de data oplevert.

Erbij horen en Meedoen is ook de rode draad als we het over onze jeugd hebben.

Het CDA maakt zich zorgen om de stijgende kosten voor Jeugdzorg; kunnen we de juiste zorg bieden? Ook het stijgend gebruik van zogenaamde ‘middelen’ door jeugd baart ons zorgen. Het vapen is ontzettend populair, zeker onder de jeugd.

En tenslotte over Meedoen; Inclusie; we willen iedereen gelijke kansen geven. Het “Plan Inclusie” is een mooie eerste stap.

Tenslotte is de staat van de openbare ruimte is verslechterd; Het CDA wacht met smart op het Integraal Beleidsplan, De IBOR. En het CDA wil nu wel eens een uitwerking van de motie Kwaliteitsniveau Wegen die anderhalf jaar geleden unaniem is aangenomen.

Over openstaande moties gesproken zijn er  tot gisteren 24 aangenomen moties in ons overzicht die wachten op afhandeling. Dat lijkt niet alleen veel, dat is veel.

KADERNOTA ALGEMEEN 

In algemene zin begroten we als gemeente Emmen behoedzaam; dat was verstandig gezien onze slechte financiële situatie. Maar met onze reserves op orde wil het CDA nu weer reëel begroten. Want bij behoedzaam begroten zien we de meevallers pas bij de jaarrekening. En dat is voor ons als Raad te laat om te sturen, hoe mooi de meevallers ook zijn.

Over de definitie van Autonome Ontwikkelingen willen wij graag een discussie; voor ons zijn dat ontwikkelingen zonder gestuurde beïnvloeding. Een genomen collegebesluit hoort daar toch niet bij?

De frequentie restafvalinzameling wordt genoemd als Autonome Ontwikkeling. We horen net een amendement over deze frequentie. Dat kan toch niet bij een autonome ontwikkeling?

En een bijstelling van de storting in de algemene reserve is toch een keuze? 

In deze Kadernota is beperkt Nieuw Beleid opgenomen; daar kan het CDA zich in vinden omdat er structureel niet meer ruimte is en de ambities binnen de nieuwe bestemmingsreserves groot zijn. 

VORMING EN VOEDING BESTEMMINGSRESERVES

Onze reserves zijn voller dan dat de Raad heeft gesteld dat nodig is. Het is goed dat we in september spreken over de Nota Weerstandsvermogen en Risicomanagement.

Totaal 24 Miljoen vanuit het Calamiteitenfonds voor nieuwe bestemmingsreserves.

Het CDA is voor! Een bestemmingsreserve Wonen is goed:

De woon- en energiecrises blijven voelbaar en aanwezig. Het CDA vraagt ook aandacht voor de woonlasten; we houden de OZB al jaren op “0” en beperken de indexatie tarieven riool en afvalstoffen. In de jaarrekening 2023 hebben we kunnen lezen dat de woonlasten voor huurwoningen vanaf 2020 absoluut gezien zijn gedaald. Voor koopwoningen zien we echter een absolute stijging van bijna € 120,-. Het CDA vraagt steun voor onze middeninkomens. 

De Greenwise Campus is een hele mooie en een van onze belangrijkste ontwikkelingen. Over de Sport- en Beweegcampus neemt de Raad na de zomer een raadsbesluit over de programmatische mogelijkheden. Het CDA blijft afvragen of onderwijs niet geconcentreerd moet worden op of in de nabijheid van de Greenwise Campus. Of is onderwijs op de sport- en beweegcampus nodig voor een sluitende business-case?

Het CDA is voor afroming van de reserves maar ziet geen onderbouwing voor de grootte van de stortingen in de nieuwe bestemmingsreserves. Daar kan het CDA zo niet mee instemmen. Het CDA vindt dat dit nader uitgewerkt moet worden bij de begroting. Dit is misschien de gebruikelijke weg, maar willen dit toch opnemen in onze motie die we zo indienen. In de motie vraagt het CDA het College ook om de Raad te informeren over mutaties uit de nieuwe bestemmingsreserves als deze groter zijn dan 250K.

TEN SLOTTE

Voorzitter, het CDA begon deze eerste termijn dat het minder kon, veel minder.

Maar het CDA mist wel belangrijke thema’s bij de nieuwe bestemmingsreserves.

Het CDA vindt het thema Veiligheid zo belangrijk dat wij hierin moeten opschalen;

De problemen in Nieuw-Weerdinge hoeven we niet nogmaals te benoemen; die zijn bekend. Maak hier meer geld voor vrij; Doe meer, nog meer.

En zet in op meer Verkeersveiligheid, want jeugd en e-bikers zijn steeds meer betrokken bij ongevallen.

En Recreatie & Toerisme krijgt te weinig aandacht; we moeten blijven inzetten op Veen en Van Gogh; het mag meer.

En we zien een fietsverbinding tussen Schoonebeek en Erica via het Smalspoormuseum. Het CDA ziet ook graag een totaalplaatje zoals bijvoorbeeld het oude Fietsplan.

Kunst & Cultuur vindt het CDA wel heel summier benoemd. Dat moet niet minder. Dat moet meer.

Daarom wil het CDA graag dat het College onderzoekt of we deze drie thema’s kunnen toevoegen aan de zes voorgestelde bestemmingsreserves. Dat doen we per motie die we nu indienen.

Want er moet meer, veel meer voor onze inwoners.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.