12 januari 2017

Bijstellen ambitie scheiding afval?

De CDA-fractie was in verwarring nadat ze het voorstel van het College hadden gelezen. We krijgen een soort van tussenrapportage over hoe ver we zijn met de realisatie van ons Afvalbeleidsplan.

Er zijn nog veel vragen en onduidelijkheden, er wordt nog van alles onderzocht of er wordt gezegd dat er nog onderzoeken gedaan kunnen worden en er wordt geanalyseerd. En vervolgens wordt voorgesteld om de doelstelling voor 2020 nu al terug te schroeven.

Dat roept bij ons de vraag op waarom dit voorstel op dit moment wordt gedaan en wat wij hier nu eigenlijk mee oplossen?

Dat het ultieme doel van 30 kg restafval niet binnen enkele jaren bereikt kan worden, dat zien wij ook, maar waarom terug naar 100 kg? De argumenten en onderbouwende documentatie ondersteunen dat voorstel niet.

Integendeel, want in 2016 bevatte het restafval daadwerkelijk 69kg echt restafval. Dat roept bij ons de volgende vragen op:

  • Er zit nog relatief veel PMD, verpakkingsglas en keukenafval in het restafval. Is duidelijk waarom dat zo is en wat wordt er aan gedaan dat terug te dringen?
  • Er wordt aangegeven dat een nadere studie naar het belonen voor gescheiden aanleveren vereist is. Maar wordt die studie dan ook opgestart en zo ja, wanneer kunnen wij de uitkomsten verwachten? En wanneer worden de uitkomsten verwacht van de pilot in de wijk Oosterboer? En zijn die uitkomsten mogelijk ook van belang om een uitspraak te kunnen doen over de hoogte van onze ambitie?
  • Kan het college al iets melden over of de enthousiaste, pro-actieve houding t.a.v. Luier-recycling, zoals in de motie van april 2016 is besloten, al iets heeft opgleeverd?
  • in paragraaf 3.3 wordt het een en ander gezegd over gratis/goedkoper aanbieden van grof vuil. Hier wordt echter een, in onze ogen, vreemde conclusie getrokken: "Het is aan te bevelen dat de acceptatievoorwaarden en de tarieven voor beide gemeenten gelijk zijn." Maar gaan we ook nog iets doen met gratis en/of  goedkoper  grof vuil ophalen of storten?

  • Wat levert dit de Meppeler nu op? De CDA-fractie heeft die meetlat al vaker gebruikt bij dit onderwerp. Wat ziet de Meppeler afvalscheider hier nu van terug? Immers 1 van de doelstellingen in het Afvalbeleidsplan is dat de positieve resultaten ten goede komen aan de inwoners van Meppel.

Mede n.a.v. deze vragen heeft de wethouder toegezegd dat er nadere informatie zal komen nadat er de uitkomsten bekend zijn. Dan zal worden bekeken of wij onze doelstelling ook bij moeten stellen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.