30 mei 2024

Cultuurnota

Cultuurnota alsnog vastgesteld !

Tijdens de eerste behandeling van de cultuurnota in oktober 2023 was de fractie van CDA Meppel zeer kritisch. Hoewel de nota destijds door het college als kaderstellend document werd aangeboden, was de fractie van mening dat er onvoldoende kaders in waren opgenomen. De nota bestond vooral uit een aantal uitgangspunten, die weinig concreet waren. Ook ontbraken belangrijke aspecten zoals de financiële onderbouwing, analyses, onderlinge samenhang tussen onderwerpen en de betrokkenheid van het culturele veld bij de totstandkoming van de nota. Dat de nota uiteindelijk als “visie” werd vastgesteld was voor de fractie dan ook het logische gevolg. Het college moest haar huiswerk over doen en alsnog komen met een uitgewerkte Cultuurnota.

Op 30 mei is deze in de raad vastgesteld. De CDA fractie was tevreden over een aantal verbeteringen die zijn aangebracht. Toch was de fractie van mening dat de doelen nog steeds niet concreet waren. Om de maatschappelijke impact van het beleid te kunnen beoordelen, moet de gemeenteraad goed kunnen volgen welke vooruitgang we al dan niet hebben geboekt. Daarvoor zijn heldere en meetbare doelen nodig. Zeker als je als gemeente zelf strakker zegt te gaan monitoren op de bijdrage van subsidie ontvangende partijen aan onze maatschappelijke doelen. Dan moet je ook zelf heldere doelen formuleren. De fractie heeft de doelen uit de nota daarom zelf herschreven en als wijzigingsvoorstel ingediend tijdens de behandeling. Dit voorstel werd aangenomen met steun van de fracties van Sterk Meppel, de CU en de PvdA.

In de nota werd verder gesteld dat er de komende jaren geen ruimte is voor eventuele uitzetting van het budget. De CDA fractie was van mening dat dit niet in deze nota thuis hoort. De raad moet bij de Perspectiefnota haar eigen afwegingen kunnen maken. Daarom heeft de fractie een amendement gesteund waarmee we de mogelijkheid openhouden om hier andere keuzes in te maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.