04 oktober 2022

Verordening nadeelcompensatie

In de raadsvergadering van 29 september heeft het CDA Meppel een amendement ingediend bij de verordening Nadeelcompensatie. Nadeelcompensatie is een vergoeding voor onevenredige schade als gevolg van rechtmatig overheidsoptreden. Het gaat over schade boven het normale maatschappelijke risico en het bedrijfsrisico die iemand onevenredig zwaar treft. De verordening gaat in bij het inwerkingtreden van de Omgevingswet. Het amendement werd mede ingediend door GroenLinks, SP en PvdA. 

De reden voor ons amendement lag in de hoogte van het tarief dat een inwoner moet gaan betalen voor het gebruik maken van deze regeling. Het college had voorgesteld dit op het maximaal mogelijke bedrag van € 500,- te zetten, terwijl een lager tarief ook mogelijk zou zijn. Als argument hiervoor werd door het college aangegeven dat ‘anders wellicht te lichtvaardige aanvragen ingediend zouden kunnen worden’. De CDA fractie was van mening dat het college hiermee een verkeerd signaal naar de samenleving afgeeft. De suggestie dat inwoners mogelijk onterecht gebruik zouden maken, door niet de hoogste drempel te hanteren, straalt geen vertrouwen in de samenleving uit en is bovendien niet onderbouwd! De CDA fractie is van mening dat je in een tijd waarin vertrouwen in de overheid een belangrijk thema is, je allereerst zelf vertrouwen in je inwoners moet hebben. En als je een laag-drempelige gemeente wilt zijn, moet je niet zelf de hoogste drempels willen opwerpen. 

Bovendien kan, door die hoogst mogelijke financiële drempel, de toegankelijkheid van veel inwoners tot de regeling belemmerd worden. Dit kan, naar de mening van het CDA, niet de bedoeling zijn! Het gaat immers om inwoners die schade hebben geleden door het handelen van de gemeente. Het doel van diezelfde gemeente kan dan niet zijn om de toegankelijkheid zoveel mogelijk te willen beperken.

De CDA fractie was daarom van mening dat met een tarief van € 250,- de toegankelijkheid voor onze inwoners beter geborgd kan worden, en diende hierop het amendement in. Voor bedrijven en organisaties kan het tarief € 500,- blijven en de regeling zal over 3 jaar worden geëvalueerd.

We zijn blij dat ons amendement unaniem door de gemeenteraad is aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.