Gemeenten zijn volgens het ontwerp Klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij eind 2021 een transitievisie warmte klaar hebben. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. De Transitievisie Warmte geeft richting in de aanpak. Het bevat ook een wijk-voor-wijkstappenplan die alle partijen houvast geeft voor de planning (Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Wat vindt de CDA-fractie belangrijk bij de Startnotitie die in de gemeenteraad van 29 oktober is vastgesteld voor het opstellen van een Visie Warmtetransitie voor de gemeente Meppel:
1. Stimuleer, benut en waardeer lokale initiatieven.
De gemeenteraad heeft al in januari 2019 een motie van het CDA aangenomen waarin het belang van lokale initiatieven is aangegeven en waarin we opriepen om een stimuleringsfonds op te zetten voor kleinschalige initiatieven, onder andere op het gebied van energietransitie. Het college ondersteunde de strekking van de motie, maar koos er voor om dit mee te nemen in het programma duurzaamheid dat eind 2020, anderhalf jaar later, moet verschijnen.
Ook in deze startnotitie wordt het belang van het stimuleren en faciliteren van initiatieven duidelijk aangegeven. Wat de CDA-fractie betreft blijft de uitvoering nog te veel hangen in de ambtelijke molens. Tijdens de behandeling van het financiële beeld voor de komende jaren op 17 september hebben we hier aandacht voor gevraagd en ook bij de begroting komen we hier naar verwachting op terug. De CDA-fractie kiest voor: minder beleid en meer doen.
2. Participatie 2.0
Wethouder en ambtenaren hebben regelmatig contact met de spelers op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. In deze startnotite is aangegeven dat er een werkgroep is opgericht waarvoor stakeholders zijn benaderd. Op zich prima allemaal. Het ademt echter nog te veel de sfeer uit van: “we bedenken het in het stadhuis en jullie mogen daar wat van vinden”.
De CDA-fractie wil een stap gaan: niet meepraten, maar meewerken. Een insteek waarbij stakeholders, zoals bijvoorbeeld Duurzaam Nijeveen, daadwerkelijk een rol krijgen in het opstellen van beleid en het creëren van draagvlak. Tijdens de raadscommissie hebben wij het voorbeeld van de gemeente Noordenveld aangehaald, waar de lokale energiecoöperatie actief heeft meegeschreven aan nieuw beleid. Samen optrekken met stakeholders en betrokken partijen in Meppel vergroot de kans dat we een warmtetransitie in gaan die ook op steun van onze inwoners kan rekenen.
3. Betrek inwoners bij het besluit welke wijk wanneer van het gas af gaat
Op pagina 7 van de startnotitie is aangegeven: “in een uitvoeringsplan op wijkniveau (wijkuitvoeringsplan) geven we definitief aan wanneer en hoe een wijk van het gas af gaat”. De CDA-fractie vindt dat essentieel. In de transitievisie mag een planning per wijk worden aangegeven, maar een definitief besluit kun je pas nemen als alle ins en outs inzichtelijk zijn. De verwachting is ook dat in de fase van het maken van de wijkuitvoeringsplannen bewoners meer geneigd zijn om direct mee te praten. Het komt op dat moment echt dichtbij. Het college heeft op onze vragen daarover bevestigt dat dit inderdaad zo de bedoeling is.