07 december 2015

Inkoop- en aanbestedingsbeleid

Medio november heeft de fractie vragen gesteld aan het College van B&W over het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de Gemeente Meppel.

Hierbij de antwoorden die wij hebben gekregen:

1.    Is het college bekend met de evaluatie van de aanbestedingswet 2012 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken?

Het college is bekend met de evaluatie.

 

2.    Vindt het college dat het MKB voldoende aan bod komt bij de aanbestedingen in onze gemeente? Zo ja, waarop baseert u dit? Zo niet, wat zijn hiervan de redenen?
Het college vindt dat het MKB voldoende aan bod komt bij de aanbestedingen in onze gemeente. Zij baseert dit op de aanbestedings-resultaten 2014 en 2015 die als bijlagen zijn bijgevoegd. Hieruit blijkt dat veel opdrachten naar het MKB in de regio gaan.

 

3.    Uit de evaluatie blijkt dat het voor het MKB vaak lastig is om toegang te krijgen tot overheidsopdrachten. Wat zijn de ervaringen in onze gemeente en op welke wijze kan de toegang worden verbeterd?
Onze gemeente heeft deze ervaring niet. Het merendeel van de opdrachten gaat naar het MKB. Ook is in de inkoophandleiding geborgd, dat indien aanwezig, bij onderhandse aanbestedingen minimaal 1 plaatselijke c.q. regionale ondernemer wordt uitgenodigd.

  

4.    Is het college van mening dat het huidige inkoopbeleid van de gemeente Meppel voldoende richting geeft aan MKB-vriendelijk aanbesteden? Ziet u mogelijkheden voor verbetering en zo ja, welke zijn dit?
Het college is van mening dat het huidige inkoopbeleid voldoende richting geeft aan MKB-vriendelijke aanbesteden.

 

5.    Ziet het college redenen om het inkoopbeleid van de gemeente Meppel aan te passen naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluatie van de aanbestedingswet 2012?
Het college ziet geen redenen om het huidige inkoopbeleid van de gemeente Meppel aan te passen naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluatie van de aanbestedingswet 2012. Temeer niet omdat wij in regionaal verband als overheid met partijen in de markt in 2013 afspraken hebben gemaakt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.