30 januari 2017

Wegenonderhoud

Nieuws van de raadsfractie

Jaargang no. 14 no. 3 (30 januari 2017)               

Wegenonderhoud

In de komende vergadering van de commissie Ruimte en Groen van 8 februari 2017 staat de notitie Uitgangspunten beleid onderhoud Wegen en Bruggen op de agenda. Het huidige onderhoud is nog gebaseerd op de Strategie Wegbeheer 2007-2011, dit was vastgesteld door het toenmalige college in 2006 en welke nooit geactualiseerd is na 2011. Naar aanleiding van het rekenkameronderzoek in 2015 en 2016 over het wegenonderhoud in Midden-Drenthe, waarin één van de aanbevelingen was dat er een nieuw beleid vastgesteld moest worden voor het onderhoud van wegen, is er een werkgroep van raadsleden, de betrokken wethouder en een afvaardiging vanuit de organisatie samengesteld. Deze werkgroep heeft de uitgangspuntennotitie opgesteld welke dient als discussiestuk voor de commissie Ruimte en Groen van 8 februari. De uitkomsten van de discussie en het stuk zelf zullen dienen als basis voor het te ontwikkelen nieuw beleidsplan Onderhoud Wegen, Bruggen en Bermen.

In de notitie wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende onderhoudsniveaus welke de gemeente wil gaan hanteren voor haar wegen en welke beleidsthema’s belangrijk zijn. Het onderhoud is onderverdeeld in de volgende niveaus:

Niveau

Omschrijving

Indicatie kwaliteit

A+

Zeer hoog

Nagenoeg ongeschonden

A

Hoog

Mooi en comfortabel

B

Basis

Functioneel

C

Laag

Onrustig beeld, discomfort of enige vorm van hinder

D

Zeer laag

Kapitaalvernietiging, uitlokking van vernieling, functieverlies, juridische aansprakelijkheid of sociale onveiligheid

 

Voor de wegen in Midden-Drenthe wordt er in deze uitgangspunten notitie gekozen voor niveau B voor onze wegen, maar voor bepaalde gebieden met een bijzondere uitstraling of functie wordt gekozen voor niveau A. Hierbij moet men denken aan het centrum van het dorp of de Esweg in Beilen. Maar voor wegen in het buitengebied met een beperkte verkeersfunctie wordt gekozen voor niveau C, hierbij kan men denken aan ruilverkavelingswegen waar voornamelijk, of alleen landbouwverkeer gebruik van maakt. Voor de fietspaden en fietsroutes in de gemeente kiest men voor niveau A.

 De beleidsthema’s krijgen de volgende volgorde in prioriteit:

1.    Veiligheid

2.    Duurzaamheid (technisch)

3.    Comfort

4.    Duurzaamheid (milieu)

5.       Uitstraling

 

Hierbij nog wel de kanttekening dat voor bepaalde gebieden de uitstraling ook het belangrijkste thema kan zijn, hierbij moet men denken aan gebieden als Orvelte.

Voor het opstellen van deze uitgangspunten is ook gebruik gemaakt van de ervaringen en opmerkingen welke gemaakt zijn tijdens een excursie, van raadsleden, door onze gemeente. Maar de belangrijkste input moet volgens ons komen van de inwoners zelf. Daarom willen wij u vragen gebruik te maken van de mogelijkheden tijdens de inloopavonden en gesprekken met belangengroeperingen welke de komende tijd gehouden zullen worden. De datums zullen bekend gemaakt worden op de website van de gemeente en in de gemeenteberichten in de krant. Eventueel kunt u uw reactie ook bij de CDA fractie bekend maken, wij stellen dit zeker op prijs en zullen dit meenemen in de besluitvorming rond het nieuwe beleidsstuk Onderhoud Wegen, Bruggen en Bermen.

 

Jan Schipper

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.