03 april 2017

Nieuws van de raadsfractie: Idolen

Nieuws van de raadsfractie

Jaargang no. 14 no. 11 (2 april 2017)

 

Idolen

 

Voor de een is dat Jannes, ABBA, Martin Garrix of Johan Cruijff. Voor de ander is dat de heldhaftige brandweerman, de lokale sportploeg of de vrijwilligers in het verzorgingstehuis. Allemaal mensen naar wie we kunnen opkijken of een voorbeeld aan kunnen nemen.

Bij uitzonderlijke prestaties of grote verdiensten op het gebied van sport of voor de maatschappij worden deze mensen namens de Koning in het zonnetje gezet met een lintje. Ook in onze gemeente valt ieder jaar deze eer een aantal mensen de beurt. Groot of klein, of toch…

 

Eind vorige eeuw zijn er nog eens heldere regels voor de uitreiking van lintjes opgesteld; iedereen kan een lintje verdienen. Het maakt niet uit of je heel rijk bent of van adel, of een belangrijke positie in de samenleving hebt. Waar het om gaat is dat je persoonlijk iets bijzonders hebt gedaan voor de Nederlandse samenleving. Iets waar we met zijn allen trots op zijn!

 

Wat je ziet is dat hoofdzakelijk volwassenen worden onderscheiden voor hun verdiensten. Terwijl het voor de jeugdigen en de jongeren juist heel inspirerend en stimulerend werkt als zij ook een onderscheiding kunnen krijgen voor hun verdiensten. Op dit moment is er voor jeugdigen in Midden-Drenthe, die bijzondere verdiensten hebben geleverd voor de maatschappij of de gemeente, geen onderscheiding.

Het is daarom dat we in de komende raadsvergadering hierover een motie indienen om jaarlijks met een jeugdlintje de vrijwillige inzet van onze jeugd tot 18 jaar te kunnen waarderen. In de beoordelingscommissie zijn de kinderen/jongeren natuurlijk vertegenwoordigd.

 

Jeugd is een belangrijke groep in onze samenleving en veel jongeren zijn vrijwillig actief op gebied van sport, cultuur, zorg, natuur etc. Met die jeugdige vrijwilligers maken we onze samenleving sterk. Door ze nu in het zonnetje te zetten met een jeugdlintje dienen ze als voorbeeld voor anderen. We hopen zo meer jeugd enthousiast te krijgen om mee te doen aan de samenleving.

 

Robert Brouwer

Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.