15 april 2017

Blijft de ambulancepost in Westerbork?

Nieuws van de raadsfractie

Jaargang no. 14 no. 12 (9 april 2017)

 

Blijft de ambulancepost in Westerbork?

 

Recent ontving het CDA bericht dat de standplaats van de ambulance in Westerbork per 1 mei dit jaar naar alle waarschijnlijkheid wordt opgeheven.  Onze bezorgdheid hierover was aanleiding om tijdens de laatste raadsvergadering vragen te stellen aan het college. Wat gebeurt er met de aanrij tijden in plaatsen als Witteveen of Elp? Een gehoord argument is dat het drukker is op de

standplaatsen van Hoogeveen en Emmen, en dat men daar capaciteit tekort komt. Door de ambulance uit Westerbork naar een van die locaties te verplaatsen kan deze in een 24-uursdienst worden ingezet. De discussie is daarmee een van financiën. Met een dergelijk uitgangspunt is het CDA het oneens. Op het platteland wonen nu eenmaal minder mensen dan in de grotere plaatsen. Dit gegeven mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit van de medische zorg van onze inwoners.

 

Onze fractie stelde het college de volgende vragen:

 

1. Is het college op de hoogte van de eerder genoemde situatie aangaande de standplaats van de ambulance te Westerbork?

2. Wat is het standpunt van het college in dezen?

3. Wat gaat het college doen aan deze onwenselijke situatie?

4. Wil het college de raad op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen aangaande de ambulancepost in Westerbork?

 

De portefeuillehouder, burgemeester Baas, zei onaangenaam verrast te zjn geweest door onze vragen. Hij had enige tijd geleden nog met de ambulancezorg van het UMCG om de tafel gezeten om te spreken over de aanrijtijden. Hier was toen niets over gezegd. Ons werd verteld dat van de 159 A1-ritten (dat zijn spoedritten) in Westerbork in 2016 er 51 werden uitgevoerd door de uitrukkende ambulance in Westerbork. De rest werden door posten uit omliggende plekken als Beilen, Borgen, Hoogeveen of Assen verzorgd.

De burgemeester gaf ook helder aan dat de gemeente geen enkele zeggenschap heeft over plaatsing van ambulanceposten in onze gemeente. Dit is een zaak van de ambulancezorg van het UMCG. Het college deelde desalniettemin de zorgen van het CDA en deelde de opvatting dat het wenselijk is dat Westerbork haar ambulancepost behoudt. Daarom zal burgemeester Baas het gesprek zoeken met UMCG Ambulancezorg om onze zorgen te delen. Het CDA kijkt uit naar berichtgeving hierover aan de raad.

 

Marinus Louissen

Raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.