11 november 2018

Begroting 2019

Op donderdagavond 8 november was de behandeling van de begroting 2019 in de raad van de gemeente Midden-Drenthe. Onderstand de bijdrage van het CDA.



Dank u wel voorzitter,

Samen verder in Midden Drenthe. Dat is de titel van ons verkiezingsprogramma. Hiermee geeft het CDA aan dat we samen met de inwoners op willen trekken als het gaat om nieuw beleid. Ook het coalitieakkoord wil deze weg bewandelen. Vandaar ook de beleidsarme begroting omdat we ruimte over wilden houden voor burgerinitiatieven die opgenomen moesten worden in de uitvoeringsagenda. Het idee om de agenda te laten vullen door zowel raad als inwoners daar staan we nog steeds achter. Tegelijkertijd denken we dat nieuwe dingen zorgvuldig opgepakt moeten worden willen ze kans van slagen hebben. Het is voor raad, college en inwoners toch eerst een verkenningstocht hoe we dit vorm gaan geven en daarom zijn we als raad met de pilot van Democrazy begonnen. We hopen dat dit snel leidt tot resultaten zodat we steeds meer invulling kunnen geven aan nog meer betrokkenheid van de inwoners bij de uitvoeringsagenda. Laten we met elkaar ons best doen om dit tot een succes te maken.

Omdat de uitvoeringsagenda niet alleen door inwoners maar ook door raad ingevuld gaat worden hebben we als CDA alvast een aantal suggesties voor deze uitvoeringsagenda.

Allereerst wil het CDA dat er haast gemaakt wordt met alle posten in de begroting die wij als raad hebben goedgekeurd en die nog niet zijn opgepakt. Wanneer we als raad projecten als Beilen Centrum, fietspaden , herinrichting van het West en Oosteinde in Westerbork of een rotonde bij de Jumbo goedkeuren schept dit verwachtingen bij onze inwoners. En wanneer inwoners daar lang op moeten wachten dan geeft dat geen vertrouwen.

Ook zouden wij graag zien dat de PM-posten zoals die nu nog in de begroting staan, ingevuld worden. Zodat wij weten wat de echte bestedingsruimte is, met andere woorden….wat blijft er over van het begrootte overschot van plus minus1.2 miljoen euro? En zijn alle gemaakte en nieuwe plannen wel haalbaar? Wij dringen er sterk op aan dat het college bij het volgende begrotingsoverzicht ons hier in inzicht geeft. Dan is er duidelijkheid voor ons, maar wat vooral belangrijk is….voor onze inwoners.

Goede communicatie, welke is afgestemd op de doelgroep die je wilt bereiken, is niet alleen bij de totstandkoming van beleid belangrijk maar zeker ook bij de uitvoering. Betrek de inwoners nog meer bij de plannen door bijvoorbeeld de contactambtenaren aan de voorkant van het beleid te informeren zodat ze tijdig input op kunnen halen bij de inwoners. En als het beleid uitgeschreven wordt zou het CDA ook graag zien dat er altijd een vaste paragraaf communicatie toegevoegd is waarin weergegeven wordt hoe het beleid wordt gecommuniceerd naar de inwoners. Daarvoor dienen we een motie in.

Ook ziet het CDA graag een duidelijke raadsagenda met daarin per jaar aangegeven wanneer we welke beleidsstukken kunnen verwachten. Dat geeft ons als raadsleden ook de mogelijkheid om hier tijdig met onze inwoners over van gedachten te wisselen.

Midden Drenthe is een mooie gemeente met veel dorpen die allemaal hun eigen cultuur hebben. Het CDA denkt dat het beter is om recht te doen aan die eigenheid in plaats van te verwachten dat iedereen hetzelfde wil. Dat geldt ook voor het wonen. Kijk per dorp en kern wat de woonbehoefte is van jong tot oud en speel daar op in. Niet iedereen wil overal in onze gemeente wonen, houdt daar rekening mee. Als gemeente kan men Collectief Particulier Opdrachtgeverschap bevorderen als men daar goede voorlichting over geeft. Een mooi voorbeeld hiervan zagen we in Hijken.

Werkgelegenheid is belangrijk. Daarom moet de gemeente de bedrijven ondersteunen en met de ondernemers in gesprek blijven. Het CDA is er voor om eens te gaan brainstormen met ondernemers om zo initiatieven en ideeën vanuit de ondernemers per kern op te halen voor de uitvoeringsagenda. Vergelijk het met de werkconferentie van dorpenoverleg met de dorpen. We zagen hoeveel goede ideeën daar al uit voort kwamen. Hetzelfde zou men kunnen doen de met de agrariërs.

Veiligheid is een groot goed. Het CDA is er voorstander van om de inwoners van onze gemeente Midden-Drenthe via een onderzoek aan te laten geven waar mensen zich niet veilig voelen of overlast ervaren. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen verkeersveiligheid en het persoonlijk gevoel van onveiligheid. 


Wat verkeersveiligheid betreft zou het CDA graag zien dat de renovatie van het fietspad aan de Esweg naar voren wordt gehaald. De kwaliteit van dit fietspad doet geen recht aan de fietsgemeente die we willen zijn. Ook hiervoor dienen wij een motie in.

Wat de zorg betreft: dit heeft doorlopend onze aandacht. Als er binnen de onderwerpen het beleid uitgebreid wordt dan betekent dit ook dat er meer geld naar toe moet zoals bij mantelzorg.
Laten we in de zorg ook oog houden voor nieuwe ontwikkelingen en kijken hoe we dit duurzaam in kunnen passen. Denk hierbij aan de sociale huiskamer zoals in Hooghalen. Het moet niet zo zijn dat door onze manier van begroten dergelijke projecten moeten afhaken.
Met de verbreding van de zorgkostenregeling is een mooie stap gezet. Goede voorlichting over energieleveranciers, zorgverzekeraars en mogelijkheden om gebruik te maken van regelingen kan veel geld besparen. Het CDA vindt dat de gemeente hierin goede ondersteuning moet geven. Wanneer je niet weet wat er is dan kan je er ook geen gebruik van maken. Uit landelijk onderzoek van vijf ouderenorganisaties blijkt dat veel 55+ers geen gebruik maken van subsidies als huurtoeslag en zorgtoeslag. Wij vragen het college om deze subsidies evenals de tegemoetkomingen en regelingen vanuit het sociale domein nog eens extra onder de aandacht te brengen bij de inwoners.

We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen die te maken hebben met de jeugdzorg. Zeker ook in het licht van alle berichten in de media die gaan over het financiële deel en de gevolgen die dat heeft voor de zorg, maar misschien ook voor de rest van de ambities die gemeentes hebben. Het CDA houdt hierbij de vinger stevig aan de pols en kijkt met grote belangstelling uit naar de transformatieagenda en het onderzoek van de Rekenkamer Commissie.

De energietransitie vraagt van ons allen veel aandacht, niet alleen van de gemeente, maar samen met onze inwoners en bedrijven. Het college geeft in de begroting aan dat we “voluit voor duurzaamheid gaan” en “grote stappen willen maken”, Het CDA ondersteunt dit en vraagt het college om hiermee vaart te maken.

Het is belangrijk om in de regio de energietransitie vorm te geven. Stem vraag en aanbod tussen Drentse gemeenten af. Pas op dat we op het platteland niet onevenredig belast worden met duurzaamheidmaatregelen. Ons platteland gaat ons nauw aan het hart. Dat is onze eigenheid.
De ontwikkelingen op gebied van voedselproductie, klimaat, waterveiligheid, circulaire economie, biodiversiteit en energie vragen om een andere aanpak voor onze leefomgeving. Het CDA ziet graag dat we plannen en projecten ontwikkelen binnen de agenda Vitaal Platteland. De landbouw kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Daarom moeten de plannen en projecten volgens het CDA ook samen met de landbouwers vormgegeven worden.

We moeten van het gas af….ook bij de gebouwde omgeving. Hoe gaan we hier mee om? Het CDA zou zo spoedig mogelijk de plannen van het college hiervoor zien.

Inspelen op klimaatveranderingen, klimaatadaptatie, is sowieso een onderwerp van groot belang. Het college geeft dit goed weer. Klimaatadaptatie raakt meerdere onderwerpen en is een opgave die we breed moeten verkennen. Het raakt niet alleen de waterafvoer of -berging, maar ook de inrichting van scholen bijvoorbeeld.

Ontwikkeling van beleid op dit vlak dient voor ons ook voorrang te verkrijgen.

Klimaatadaptatie en energietransitie zijn ruimtelijk sturende elementen. Daarom vindt het CDA dat nu al nagedacht moet worden hoe we deze elementen kunnen betrekken bij de nieuwe omgevingsvisie.



Tenslotte: Zorg dat we als gemeente voldoende kennis en arbeidskrachten hebben om onze ambities op gebied voor een mooier en duurzamer Midden- Drenthe waar te maken.


Voorzitter ik sluit af,

De CDA fractie kan verder instemmen met de begroting zoals die voor ons ligt. Ook willen wij alle medewerkers bedanken die hebben mee gewerkt aan het realiseren van deze begroting en beantwoording van onze technische vragen.

Wij wensen een ieder veel kracht en wijsheid toe bij de uitwerking van deze begroting.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.