10 november 2021

Begroting 2022

Op 4 november werd de gemeentelijke begroting voor 2022 besproken. Dit was de bijdrage van de fractie van het CDA.

 

Voorzitter,  

Allereerst wil de CDA-fractie het college en de medewerkers complimenteren met het feit dat er een sluitende begroting voor 2022 wordt aangeboden.  
Dit is geen gemakkelijke opgave geweest, maar onder leiding van onze wethouder Schipper van financiën is het toch gelukt.  
  
Wij vinden het pijnlijk dat het sluitend maken van de begroting ten koste gaat van onze reserves. Daarnaast zijn er een aantal onzekerheden zoals: het geld wat we van het Rijk krijgen via het gemeentefonds, de onzekerheden in het sociaal domein, de komst van de omgevingswet en niet te vergeten het klimaatbeleid. 
  
En dan nu de begroting zelf. Als CDA zijn wij het eens met het college dat er ook in 2022 verder gewerkt wordt aan de planontwikkeling voor de renovatie van de Esweg en de Suermondsweg. Ook willen wij hier nog benoemen dat we het belangrijk vinden dat er verder gewerkt wordt aan veiliger fietsen langs de Beilervaart. Houdt de snelheid er in college.   
 
Ja, en dan de RUD. De verhoging van de uitgaven aan de RUD  zullen wij moeten slikken, als wij een goede omgevingsdienst willen hebben voor onze inwoners.

De bijdrage voor de ambtelijke organisatie vinden wij minimaal. Er moet ruimte zijn voor de ambtelijke organisatie om zich verder te ontwikkelen.  
      
In de begroting is een besparing opgenomen op het sociale domein. We vinden het jammer dat we pas na de begrotingsvergadering hier meer informatie over krijgen. Kan het college ook aangeven waarom deze informatie niet voor deze vergadering naar de raad ging? En nog belangrijker, hoe borgen we ons goede sociale beleid? Want het standpunt van het CDA is en blijft: Dat we willen blijven staan voor het goede sociale beleid in onze gemeente.  Mensen gaan voor stenen.     

 
Het spreekt ons aan dat er verder gewerkt wordt aan onderwijshuisvesting en integraal accommodatiebeleid. En dat geldt ook voor de ontwikkeling van de dorpsvisies zoals die van Smilde, Hijken en Hooghalen. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen inwoners en gemeente. College, houdt ons op de hoogte en blijf goed in verbinding met de dorpen.  

We willen ook graag op de hoogte gehouden worden over de gesprekken met de Molukse gemeenschap in Bovensmilde. Over de graven van de eerste generatie en hun partners en kinderen. Het CDA vindt het belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar deze groep mensen en daar waar mogelijk hun wensen te realiseren.  

Ook de landbouw staat voor het CDA hoog op de agenda. We vinden het belangrijk dat de gemeente in gesprek met de sector er alles aan doet om onze agrariërs een gezonde boterham te laten verdienen.

En dan een ander belangrijk onderwerp voor het CDA. Ook in Midden-Drenthe zijn er te weinig betaalbare woningen. Zoals bekend zijn wij voorstander van een actief woningbouwbeleid. Woningbeleid voor de grotere en de kleinere kernen, voor jong en oud, zowel koop als huur.   Eigen inwoners die met elkaar een woning willen bouwen moet wat ons betreft maximaal ondersteunt worden door het college.  Woningbouw begint met onderzoek naar hoeveel en waar je moet bouwen en het is belangrijk om een visie te hebben op aanschaf van bouwgrond. College houdt ons op de hoogte en praat ons minimaal 2 maal per jaar bij.  

Zoals gezegd: De vraag naar woningen loopt op. Onze eigen jeugd zoekt een woning. Maar ook hebben bijvoorbeeld statushouders recht op een woning. Flex-wonen kan hiervoor een oplossing zijn. Het is zodanig urgent dat wij daarom de volgende motie indienen: college kom binnen een half jaar met geschikte locaties voor flex-woningen. Verder zijn we als CDA voorstander van herbestemming bestaande gebouwen om hier een woonbestemming van te maken.   
 
Een ander belangrijk onderwerp voor het CDA is Duurzaamheid en klimaat. Dat zijn grote vraagstukken voor nu en in de toekomst, waar veel inspanning en ook geld mee gemoeid zal gaan. Geld van de gemeente maar ook van de inwoners. Om op korte termijn de energiekosten voor inwoners te kunnen verlagen zetten wij in op goede voorlichting door energiecoaches. Zij helpen bij het maken van keuzes voor energiebesparing. Hiermee voorkomen we zo veel als mogelijk dat huishoudens in energiearmoede komen. We dienen een motie in om het aantal energiecoaches in onze gemeente fors uit te breiden.  

Duurzame ontwikkelingen gaan door, ook op het gebied van mobiliteit. Denk hierbij aan onder andere aan auto's op elektriciteit, waterstof en e-bikes. Om hier goed op in te kunnen spelen is een mobiliteitsvisie gewenst. Een goed overzicht van wat waar komt, om als Midden -Drenthe toekomstbestendig met deze nieuwe ontwikkelingen om te gaan en een goede verdeling in onze gemeente te krijgen. We verzoeken het college om onze wens naar de nieuwe raadsperiode mee te nemen. 
  
Voorzitter, het CDA is tevreden met de zeer geringe stijging van de belastingdruk per inwoner, slechts 4 euro 90 in 2022. Ook doet het ons deugt dat de afvalstoffenheffing en de rioolrechten niet stijgen.   
  
Begroten is vooruitkijken. Maar zo aan eind van deze raadsperiode willen we ook even terugkijken. Ondanks de corona perikelen is er veel bereikt door deze coalitie. Denk aan nieuw beleid op gebied van WMO en jeugdzorg, gezondheid en bewegen, Re-integratie, Duurzaamheidsbeleid, Scholen, professionaliteit organisatie Civiel, investeringen in gemeentelijke organisatie, centrum Beilen en Westerbork, masterplan Orvelte is in gang gezet, geluidswal Spier, lokaal eigendom duurzame energie, enzovoort. Ik kan nog even doorgaan … maar ik wil binnen de 8 minuten afronden, zoals afgesproken.  
 
Tenslotte, het CDA  constateert dat het een beleidsarme begroting wordt, maar dat is niet erg. Er wordt komende maart immers een nieuwe raad gekozen, die dan haar beleid kan bepalen.  
 

Namens de CDA-fractie wensen wij het college en de ambtelijke organisatie veel sterkte en wijsheid toe bij het uitwerken van deze begroting in 2022. En, het CDA kan het niet vaak genoeg zeggen: blijf vooral goed communiceren met onze inwoners.  
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.