CDA wil lokaal geproduceerde duurzame energie
We hebben laatst gesproken over het aanpassen van onze gemeentelijke strategie voor het opwekken van duurzame energie. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ons opiniërend voorgelegd om eerst af te stappen van de aanleg van hele grote zonneparken van tientallen hectares en meer in te zetten op kleinschaliger plannen, zoals zon op dak bijvoorbeeld. We houden natuurlijk vast aan onze doelstelling om als gemeente in 2050 energieneutraal te zijn.
Een aantal plannen voor grote initiatieven in onze gemeente hebben nu opties, waarbij capaciteit voor het terugleveren van energie op het electriciteitsnet is verzegd. Maar het electriciteitsnet in onze gemeente (en in veel andere delen van ons land) is niet zwaar genoeg om al die energie kwijt te kunnen. Er is pas weer zicht op extra capaciteit in 2025 en verder. Enexis moet hiervoor miljoenen investeren in Noord-Nederland.
Door nu onze strategie aan te passen en de grote zonnevelden eerst verder in de tijd te zetten, ontstaat ruimte op het electriciteitsnet. Hierdoor kunnen kleinschaliger initiatieven zich ontwikkelen. Deze initiatieven komen veelal uit de gemeenschap zelf. Lokale initiatieven dus. Waarin een lokale gemeenschap ook deelneemt en de vruchten daarvan kan plukken.
Het CDA vindt dit een prima aanpassing van de strategie voor duurzame opwek van energie. We gebruiken de tijd voor 2025 goed door kleinere initiatieven aan te jagen (bijv. windmolens tot 15 m, zon op dak en velden tot max. 2,5 ha), vóórdat er weer significant veel ruimte op het net komt. Onze lokale gemeenschap kan veel beter bij de kleinere initiatieven betrokken worden.
Daarnaast wordt er minder goede landbouwgrond gebruikt voor grootschalige zonnevelden en wordt ons landschap minder ontsierd. Dit is overigens ook de beleidslijn van de provincie Drenthe.
Tegen de tijd dat er een netverzwaring heeft plaatsgevonden, omstreeks 2025, tellen we onze knopen weer. Als CDA hopen we, mede door de toegezegde campagne, dat er de komende tijd meerdere initiatieven ontplooid worden zodat we later toe kunnen met minder opwek via grote zonnevelden.
Robert Brouwer
Raadslid