02 februari 2021

Geven en nemen

“Waarom worden de kosten bij civiele projecten die via de overheid lopen toch zo vaak en met zulke grote bedragen overschreden” een vraag die je vaak hoort bij inwoners. De overschrijdingen zorgen voor onbegrip en ergernis en het CDA begrijpt dit. Het CDA vindt dat we ook als raad te vaak worden geconfronteerd met overschrijdingen. Recent nog, op de projecten zoals de rotonde bij de Jumbo in Beilen en de geluidswal in Spier.   

Hier hebben we als raad afgelopen week over gedebatteerd, over civiele projecten. Niet zo zeer de uitvoering van de projecten, maar over de gemeentelijke organisatie. Hoe die de projecten aanpakken en begeleiden. De gemeentesecretaris heeft ons als raad een inkijkje gegeven in de organisatie (projectmanagement) en de projectcontrole daarvan.  

Het werkproces bij de civiele projecten geeft ons als CDA niet het gevoel dat we sturing hebben als organisatie en raad. We kunnen alleen achteraf met overschrijdingen instemmen en geld beschikbaar stellen die we graag aan andere projecten besteed hadden. Daarom zijn wij van mening dat het goed is dat het werkproces eens opnieuw onder de loep wordt genomen. 

Het voorstel lag voor om een klankbordgroep te vormen, bestaande uit een beperkt aantal vertegenwoordigers van de ambtelijke organisatie, het bestuur en de raad. De ambtelijke organisatie en het bestuur kunnen dan goed aangeven wat zij van belang vinden in de uitvoering van de projecten en de raadsvertegenwoordiging kan dan aangeven op welke momenten zij geïnformeerd willen worden en hoe ze geïnformeerd wil worden. 

Let wel de klankbordgroep heeft niets te maken met de uitvoering van het project; dat is voorbehouden aan de organisatie in opdracht van het bestuur, of met besluitvorming rond het project; dat is voorbehouden aan de raad.  

Nee, waar het om gaat is het optuigen van een samenwerking wat moet leiden tot  minder overschrijdingen op de projectuitvoering en meer grip door de raad. Zo kunnen we onze besluitvormende en controlerende taak ook beter uitvoeren wat uiteindelijk ten goede komt aan de inwoners. En daar doen we het voor.  

Helaas werd ons standpunt, ondanks pleidooi, niet voluit in de raad gedeeld. Een deel van de raad wenste absoluut niet aan de klankbordgroep deel te nemen. Het college heeft, gehoord de verdeeldheid op dit punt, besloten de voorgestelde samenwerking via een klankbordgroep te laten gaan. Er is een groter politiek draagvlak om de stappen naar verbetering van werkprocessen in de organisatie via de commissie Ruimte en Groen te laten verlopen. 

De CDA fractie vindt dit jammer, maar heeft wel ingestemd met het aangepaste voorstel. Er lag een mooie kans om via korte lijnen en op informele wijze onze positie als raad goed neer te zetten bij de uitvoering van projecten. Maar goed, ook dat is politiek. Het blijft een kwestie van geven en nemen. 

 

Robert Brouwer 

raadslid 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.