13 december 2021

Hoe moet ik mijn woning verwarmen in de toekomst

Wereldwijde klimaatverandering en de invloed van ons als mensen hierop is een veel besproken onderwerp. Door broeikasgassen (voornamelijk CO2) afkomstig van verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkolen, aardgas en olie, stijgt de temperatuur wereldwijd met alle gevolgen van dien.

Nederland heeft met het Klimaatakkoord afspraken gemaakt om in 2050 de CO2 uitstoot met 95% te verminderen ten opzichte van het jaar 1990. Dit heeft ook effect voor ons in Midden-Drenthe, voor u en mij. Concreet betekent dit dat we bijvoorbeeld onze woningen in 2050 gaan verwarmen zonder aardgas (de warmtetransitie). Hoe we dat moeten doen en wie dat moet betalen is nog erg onzeker.

Wel gaan we in december als gemeenteraad een visie op de warmtetransitie vaststellen. Het betreft een eerste visie hoe we dit op termijn gaan behalen. Als gemeente hebben we een gelijk doel als die uit het Klimaatakkoord. De visie is nadrukkelijk geen uitvoeringsplan waarin wordt aangegeven met welke techniek, wie en wanneer zijn woning duurzaam gaat verwarmen. Het is duidelijk dat die vraagstukken met u als inwoner eerst opgepakt moeten gaan worden. Maar zover is het nog niet.

De visie gaat uit van een aantal principes, de gemeente wil:

  1. Inzetten op isolatie en energiebesparing.

  2. Samenwerken door slim koppelen van werkzaamheden met bijv. de woningbouwcorporaties en Enexis.

  3. Ruimte bieden voor enthousiaste wijken, gebruikmakend van initiatieven ‘van onderop’.

Het CDA kan zich goed vinden in deze strategie. Door isolatie en energiebesparing (1) verminderen we de uitstoot van CO2, dat is altijd goed. Als woningbouwcorporaties overgaan tot verduurzaming van hun woningen (2), is het slim om particuliere woningbezitters mee te nemen in de uitvoering van maatregelen. De gemeente wijst niet aan, maar faciliteert wel buurten in onze gemeente die alvast van het aardgas af willen gaan (3).

De transitie naar duurzame verwarming van onze woningen, gebouwen en kantoren is een kwestie van tijd. Die stappen zetten we met zijn allen in, maar voor het CDA Midden-Drenthe betekent dit:

  1. Dat het betaalbaar is. Het CDA wil energiearmoede tegengaan.

  2. Dat de transitie stapsgewijs verloopt. Het CDA wil stap voor stap aan de slag. Ontwikkelingen en technieken volgen elkaar snel op. Het is slim om die te volgen, zodat lasten betaalbaar en behapbaar zijn.

  3. Dat voor de transitie draagvlak bestaat. De inwoners worden bij de transitie betrokken. Samenwerking en een eerlijke verdeling zijn sleutelwoorden.

Dit is onze laatste nieuwsbrief dit jaar, we hebben dit met alle plezier verzorgd voor u als lezer. We wensen u fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2022!

Robert Brouwer, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.