05 februari 2018

Midden-Drenthe pakt aan!

CDA Midden-Drenthe heeft dit weekend inspiratie opgedaan. We zijn met onze fractie, wethouder Gerard Lohuis en het CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder op werkbezoek geweest bij twee energie-pioniers in onze gemeente. Door het contact aan te gaan met onze inwoners en hun verhalen te horen, zijn we nog meer geïnspireerd geraakt om onze duurzame ambities kracht bij te zetten. In de politiek, lokaal of landelijk, wordt vandaag de dag veel gesproken over de energietransitie en duurzaamheid. Niet alleen door de klimaatdoelstelling van Parijs, maar ook dichterbij, door het advies om de gaswinning in Groningen terug te schroeven naar 12 miljard kuub, realiseren we ons dat meer moeten doen dan alleen praten.

Het CDA Midden-Drenthe heeft zich daarom laten informeren door onze lokale energiepioniers over de mogelijkheden om woningen af te sluiten van het aardgas. Door middel van lucht/warmtepompen wordt hun woning verwarmd. Anders dan verwarming via een aardgasgestookte ketel, geeft het systeem maximaal 35 graden warmte af. Bewoners geven aan dat ze bij aanvang wel kritisch waren of het nieuwe systeem wel een vergelijkbaar warmtecomfort gaf. We kunnen u gerust stellen, we hebben allemaal de comfortabele duurzaam opgewekte warmte kunnen voelen.Onze bewoners hebben de energiebesparende maatregelen samen met één van onze woningbouwcorporaties, Woonservice uit Westerbork, in hun woningen toegepast. Woonservice begeleid deze bewoners bij het inregelen van de installaties, de monitoring van het energieverbruik en de prestaties van het systeem. Door het toepassen van de energiebesparende maatregelen, zoals de lucht-/waterpomp, zonnepanelen, slimme radiatorknoppen én bewustwording van het energieverbruiksgedrag, zijn de energielasten danig gedaald. Van het gas af en toch goedkoper wonen. Het kan in Midden-Drenthe!

Ook heeft Woonservice ons deelgenoot gemaakt van hun resultaten op het gebied van verduurzaming van de woningen. Zo is Woonservice één van de weinige corporaties in ons land die voor al haar woningen een gemiddeld energielabel B kan afgeven. Woonservice heeft 93% van haar woningen van dakisolatie voorzien!Onze gemeente kent een woningbestand van circa 14.000 eenheden, hiervan is ongeveer een kwart een sociale huurwoning. Onze corporaties met hun energiepioniers wijzen ons de weg en zetten zich vandaag al in voor de energietransitie. Waar we als gemeente over moeten nadenken is hoe we de grotere groep van private woningbezitters verleiden, dat ook zij investeren in duurzame maatregelen. We moeten als gemeente met die vraag aan de slag. Hoe? Dat moet nader verkend worden. In ieder geval ziet het CDA, zoals we ook eerder hebben aangegeven bij de behandeling van het gemeentelijk duurzaamheidsprogramma, graag dat we een kennisplatform organiseren. Waarin de pioniers (bewoners en instellingen) hun ervaringen kunnen delen en anderen kunnen enthousiasmeren. 

Want dat is wat ik van vanmiddag heb overgehouden, het enthousiasme van de pioniers werkt aanstekelijk en zij zijn een aansprekend voorbeeld. We mogen trots zijn op hoeveel kennis en ervaring we in onze gemeente aan het opdoen zijn met de stappen die we nemen in de energietransitie.Robert Brouwer, Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.