24 september 2018

Op weg naar ... betekent vaak veranderingen

De zomer is voorbij. Zeker als ik nu naar buiten kijk. Het stormt, regen, grijze lucht en rondvliegende bladeren. Mooi om te zien.

Na een periode van zomerreces is het politieke werk nu weer goed van start gegaan. Niet dat we stil gezeten hebben hoor. Het werk staat dan wel op een laag pitje, maar we blijven altijd wel in meer of mindere mate betrokken. 

De eerste fractievergadering is achter ons. In deze vergadering hebben we de commissievergaderingen voorbereid. Ja, u leest het goed, vergaderingen. Eindelijk is er weer een commissievergadering Zorg en Welzijn geweest. Niet dat er in de afgelopen periode geen onderwerpen zijn behandeld. Maar het is wel beter dat er echt de tijd genomen kan worden bij de bespreking van een onderwerp. 

Afgelopen dinsdag hebben we uitgebreid stil gestaan bij de veranderingen rondom Alescon. Dit alles als gevolg van de Participatiewet, waarbij de instroom vanuit de WSW er niet meer is en er dus geen mensen bij Alescon instromen. Als er niets gedaan wordt dan zou dat op den duur het einde van Alescon betekenen.

Het is de bedoeling dat Alescon per 1 januari 2019 wordt opgeheven. Alescon is nu eigendom van 6 gemeenten in Drenthe. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2019 een nieuw bedrijf opgericht wordt. Wij gaan dan samenwerken met de Gemeentes Hoogeveen en De Wolden. De nieuwe naam is nog niet bekend. Er is al heel veel werk verzet. In de commissievergadering hebben we stil gestaan bij de organisatievorm en we hebben een presentatie gekregen over het nieuwe bedrijfsplan.

Als CDA fractie zijn we positief over het nieuwe bedrijfsplan en de organisatievorm van het nieuw op te richten bedrijf. Wat we fijn vinden is dat er overeenstemming is op dit plan. Overeenstemming van alle gemeentes, het bedrijf zelf en in het bijzonder de afvaardiging van de werknemers. De werknemers (de doelgroep WSW dus) staan er achter en hebben zin in de veranderingen die op hun pad gaan komen.

Het nieuwe bedrijf sluit aan bij wat wij belangrijk vinden, nl. passend werk voor iedereen en iedereen telt mee en kan zijn/haar talenten inzetten.  En wij hebben tijdens een bedrijfsbezoek met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk dat is. Fijn dat dat voorgezet gaat worden. 

En dat de doelgroep* uitgebreid gaat worden is alleen maar een goede zaak. Zo worden meer mensen begeleid naar regulier werk. En dat is het uiteindelijke doel. Passend werk voor iedereen. Bij het nieuwe bedrijf of bij een ‘gewoon’ bedrijf waar u en ik ook werken of hebben gewerkt. Zo wordt er echt invulling gegeven aan de inclusieve maatschappij….een maatschappij waarbij iedereen meetelt en belangrijk is.

 

Met een groet vanuit het hart,

Karin Kappen (raadslid)

 

* De doelgroep bestaat per 1 januari 2019 uit Bijstand, Wet Sociale Werkvoorziening, Nieuw Beschut Werk, UWV-klanten, Baan-Afspraak-Banen, Praktijkonderwijs PRO, Voortgezet Speciaal Onderwijs VSO, Statushouders en Reclassering. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.