Optimaal leven team
Achter de schermen wordt er veel werk verricht waar mensen vaak geen weet van hebben. Zo ook binnen het Optimaal leven team in onze gemeente.
Vanuit de geestelijke gezondheidszorg worden steeds meer mensen vanuit huis begeleid. De gedachte hierachter is een nieuwe zienswijze waarin zorg en ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen omgeving georganiseerd moet worden. “Ondanks de ziekte en beperkingen moet ieder mens, die dat wil, een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden, zoveel mogelijk gericht op eigen kracht en regie. Het concept positieve gezondheid, door Machteld Huber in 2012 in Nederland geïntroduceerd, sluit daar naadloos op aan. Gezondheid is niet langer de af- of aanwezigheid van ziekte maar het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Gezondheid wordt niet langer gezien als een toestand maar als het vermogen om je aan te passen en zelf te beslissen hoe je met uitdagingen omgaat.”
Dat is een hele mond vol en dat betekent ook nogal wat. Want hoe begeleid je mensen zo goed mogelijk waarbij er een verbetering in hun levensomstandigheden plaats vindt? Hiervoor is het Optimaal leven team opgericht waar ook onze gemeente aan mee doet. GGZ Drenthe, Cosis, Verslavingszorg Noord Nederland, Welzijnswerk Midden Drenthe, WMO-consulenten en ervaringsdeskundigen werken hierbij samen. Samen werkt men aan een betere behandeling en ondersteuning voor de doelgroep EPA (mensen met een ernstige psychiatrische stoornis die langdurig zorg en behandeling nodig hebben en die samen gaat met ernstige beperkingen in het sociaal en/of maatschappelijk functioneren). Zo wil men achterstanden op het gebied van gezondheid, sociale relaties, maatschappelijke acceptatie, werk en inkomen aanpakken. Maar ook zaken als overlast in buurten doordat inwoners een andere levenswijze hebben.
Het Optimaal leven team is nog in ontwikkeling en men zoekt hierbij ook samenwerking met de praktijkondersteuner (POH) van de GGZ, de woningstichtingen, de politie, de openbare geestelijk gezondheidszorg (OGGZ) en maatschappelijke organisaties als onder andere maatschappelijk Werk en Humanitas. Samen zet men zich in om de mensen waar het om gaat te vinden en te begeleiden. Ook als inwoner kan men een melding doen als men ziet dat er sprake is van verwaarlozing, vereenzaming, verslaving, vervuiling of overlast. Deze problemen kunnen worden gemeld bij het OGGz meldpunt via 088 24 60 240 of via [email protected]. (Zie ook https://www.middendrenthe.nl/website/!suite86.scherm0325?mVrg=4331&mNch=hhkbmmq2vd ).
Wat het CDA betreft verdient de communicatie van het OGGz meldpunt en ook de communicatie met de buurt waar mensen uit de doelgroep EPA (gaan)wonen extra aandacht. Het CDA is voor een menswaardig bestaan van iedereen en de werkwijze van het Optimaal leven past daar bij.
Ria Beukema