25 oktober 2021

Slim ondernemen is duurzaam ondernemen

Ik ben goed bekend met het Drents Energieloket, waar woningeigenaren en –huurders informatie en advies kunnen inwinnen over het verduurzamen van hun woning.

Maar niet alleen particulieren moeten in 2050 van het aardgas af (CO2-reductie, Klimaatakkoord). Dat geldt ook voor ondernemers. Hoewel in ondernemersopzicht afgelopen coronajaar vaak ‘rampzalig’ is geweest, kunnen velen nu gelukkig weer wat vrijer ademen.

Regeren is vooruitzien zegt men, zeker vanuit bedrijfsmatig oogpunt is het wijs om in het 5-jarenplan van het bedrijf ruimte op te nemen voor verduurzaming en CO2-reductie. Zie ook de hoge actuele gasprijzen. Uiteindelijk drukt dit kosten en het bedrijf wordt (financieel) couranter.

Ik werd laatst getriggerd door een persbericht over de naamswijziging van de Drents Energie Organisatie naar het Energiefonds Drenthe (EFD).

Het EFD is een organisatie die MKB-bedrijven en instellingen in Midden-Drenthe (maar ook in de overige Drentse gemeenten) behulpzaam is met advies en het verstrekken van aantrekkelijke energieleningen. Met als doel om de CO2 uitstoot in Drenthe te verminderen. Er worden leningen (slechts een middel) verstrekt vanaf € 5.000.

Ik heb het magazine van het EFD er op nageslagen; ik word enthousiast van de verhalen van leningnemers, die door de EFD zijn geholpen in de realisatie van hun plannen. Eén van die projecten is de rijhal van de manege De Stroomruiters in Beilen. Op de manege is dakisolatie toegepast en er zijn zonnepanelen aangebracht. De reductie in gasverbruik is enorm en de opwek van stroom groot. Ook zijn er andere voorbeelden waarbij door een paar Westerborkers een duurzaam zorgcentrum in Emmer-Compascuum neergezet.

Dat duurzame ideeën al gerealiseerd worden is duidelijk. Vanmiddag bij de kapper ben ik weer wat grijze haren verloren, maar ik kwam er rijker van terug – met een concrete duurzame circulaire toepassing. Mijn kapper gebruikt namelijk handdoeken gemaakt op basis van cellulose, het hoofdbestanddeel van bomen. Hiervoor wordt resthout uit productiebossen gebruikt. Na gebruik van de handdoek zijn deze weer volledig te composteren.

Gelukkig ondernemen steeds meer bedrijven en instellingen duurzaam en circulair, ik denk ook dat dit noodzakelijk is op termijn. Weet dat er fondsen zijn die dat mede realiseren.

Robert Brouwer, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.