19 oktober 2023

Tweede kamer verkiezingen 22-nov-2023

Henri Bontenbal is de aanvoerder van het nieuwe CDA. Een nieuwe generatie die staat voor een fatsoenlijk land, waar we kiezen voor elkaar en omzien naar de ander. Waar respect en fatsoen weer gewoon zijn.

Henri is 40 jaar, woont samen met zijn vrouw en twee zoons in Rotterdam en is een christendemocraat in hart en nieren.

Henri groeide op in een warm gezin met acht kinderen ‘’Op Zuid’’ in Rotterdam. Bij de familie Bontenbal stond de deur altijd open en kreeg je van jongs af aan mee dat je omziet naar elkaar en moet opstaan tegen onrecht.

Henri studeerde Natuurkunde in Leiden en werkte jarenlang in de energiesector. Sinds 2021 is Henri Tweede Kamerlid. Mede dankzij zijn inzet als klimaatwoordvoerder ligt Nederland voor het eerst op koers om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat doen we met realistisch en ambitieus energiebeleid.

Hobby’s: Muziek maken (piano, orgel en saxofoon), lezen en hardlopen

Zie ook: https://youtu.be/MkFV9eoYchM

“Als boer ervaar ik aan den lijve wat de impact kan zijn van overheidsbeleid op je bedrijf en op je gezin.”

 

Vanaf het erf van mijn melkveehouderij op het Drentse platteland ontstond mijn intrinsieke motivatie om politiek actief te worden. Als boer ervaar ik aan den lijve wat de impact kan zijn van overheidsbeleid op je bedrijf en op je gezin. Dat wakkert een rechtvaardigheidsgevoel aan waarin ik uiting wil geven in de Tweede Kamer. 

De afgelopen jaren is er vaak een beroep op me gedaan. Om in de media de stem te vertegenwoordigen van mensen die anders niet worden gehoord. Om me als Gemeenteraadslid in te zetten voor sterke dorpen met kansen voor jong en oud. Om als Statenlid te voorkomen dat de provincie haar platteland in de uitverkoop zet. En ook nu wordt er een beroep op me gedaan. Ik wil verder, om als Tweede Kamerlid te werken aan écht toekomstperspectief voor onze boeren en tuinders. Zij zijn onmisbaar voor ons land. Mét boeren kom je verder.

Ook op hén wordt vaak een beroep gedaan. Om een oplossing te bieden voor grote maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van stikstofuitstoot en biodiversiteit. Vaak wordt dat verward met ‘het hebben van schuld’. Alsof het de schuld is van boeren dat we geen woningen kunnen bouwen voor jongeren, omdat boeren oplossingen hebben om hun uitstoot te reduceren. En alsof het de schuld is van boeren dat we in ons extreem dichtbevolkte land de druk op de natuur alsmaar zien toenemen, omdat goede boerenpraktijk onmisbaar is voor biodiversiteitsherstel.

Daar tegenover zet ik de oplossingen van de agrarische sector; de kracht van het boerenerf. Boeren hebben de sleutel in handen, als we ze niet zien als het probleem, maar als de oplossing. Bestook ze dan ook niet met wetten en regels die regelrecht indruisen tegen hun boerenverstand. Verplicht ze niet tot investeringen die ze niet terug kunnen verdienen. Geef mensen doelen en perspectief. Dat zullen we samen moeten doen. Dán komen we verder.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.