Waar een wil is, is een weg
Op 29 september zijn Karin Kappen en ik namens onze fractie mee geweest op dorpentoer en afgelopen woensdag 31 oktober is daar een vervolg aan gegeven. Met honderd mensen vanuit politiek, dorpen en gemeente hebben we tijdens een werkconferentie georganiseerd door Dorpenoverleg Midden-Drenthe, nagedacht hoe we samen een boom op kunnen zetten die leidt tot allemaal mooie burgerinitiatieven. Een boom die begint bij een goed wortelstelsel waarbij de benodigdheden voor een goede samenwerking in kaart gebracht werden. Daarna gingen we kijken welke thema’s daar bij kunnen horen (de stam) om tenslotte concreet tot de initiatieven (de bladeren en vruchten) te komen.
Midden-Drenthe is een gemeente die al veel aan burgerinitiatieven via de dorpen doet. Dit dankzij een jarenlange investering in onder andere welzijnwerk, dorpenoverleg , contactambtenaren en natuurlijk dankzij de inzet van alle vrijwilligers in de dorpen. Het is niet voor niets dat Midden Drenthe vaak als voorbeeld wordt genoemd als het gaat om mooie initiatieven vanuit de dorpen. Iets om zuinig op te zijn.
Toch willen we verder. Samen willen we kijken hoe we ieder vanuit onze eigen rol de initiatieven het beste tot bloei kunnen laten komen. Dat betekent niet dat we al het goede wat er nu is aan de kant moeten gooien. Zeker niet. Naast het goede wat er is kan je ook ruimte maken voor nieuwe dingen. Daar zijn we als raad ook al mee begonnen via “Democrazy”. Robert Brouwer heeft hier in de vorige nieuwsbrief ook het een en ander over uitgelegd. Het is, kort gezegd, een stap voor stap methode om uiteindelijk de raadsagenda mede te laten vullen door burgerinitiatieven. Op die manier krijgen de inwoners niet alleen de kans om met de ideeën vanuit de raad mee te denken, maar gaat de raad ook meedenken met de initiatieven van de inwoners.
De kunst is het om niet meteen te beginnen met allerlei belemmeringen als regels en beleidsstukken waar men zich aan moet houden bij nieuwe initiatieven. Maar om andersom te beginnen. Wat willen we en hoe komen we er? Tijdens de inleiding op de werkconferentie werd er een voorbeeld van een zandbak aangehaald. Wanneer kinderen in de zandbak alleen maar bezig zijn om hun speelgoed goed te ordenen dan komt men niet tot mooie zandkastelen. Voor burgerinitiatieven geldt hetzelfde. Als men daarbij van te voren al allemaal kaders en beleidsregels krijgt dan zal dat niet gauw tot mooie nieuwe initiatieven leiden. En dat die er zijn dat heb ik tijdens de werkconferentie ervaren. Als we het met z’n allen willen dan kunnen we er ook komen. Als raadslid kan ik hier heel enthousiast van worden. Laat het maar gebeuren en laten we kijken wat we tegen komen.
Ria Beukema