Verslag vergadering van 14 februari 2013

Donderdagavond 14 februari 2013 had het CDA Duurzaamheidsberaad een goed bezette vergadering. Belangrijkste punt op de agenda was de nieuwe voorzitter voor ons netwerk. Gezien de aanwezigheid van een duidelijk quorum kon na de presentatie van de twee kandidaten Jan van Alphen en Herman Jan Wijnants tot stemming worden overgegaan. Met het kleinst mogelijke verschil werd Herman Jan Wijnants tot nieuwe voorzitter gekozen. Hij neemt vanaf 1 april 2013 de hamer over van Niels van der Stappen.

Zestien van onze deelnemers hadden ondanks sneeuw-overlast de tocht naar de vergadering gemaakt. Onze eerste avondvergadering trok zowel oude getrouwen als nieuwe gezichten. Hiermee was qua bezetting het experiment van een avondvergadering geslaagd. (Verdere evaluatie volgt en het bestuur in de nieuwe samenstelling zal te zijner tijd het vergaderschema voor de komende periode bekend maken.)

Contact met CDA TweedeKamer-fractie

Een delegatie van het bestuur (Niels van der Stappen, Job Grovenstein, Rob Vos) heeft een kennismakingsgesprek gehad met Agnes Mulder (fractie-specialist economie/energie/milieu/ontwikkelings-samenwerking). Agnes is heel gedreven en houdt van aanpakken. Het CDA-duurzaamheidsberaad zou haar kunnen helpen door met name concreet spelende zaken aan te geven. Daarnaast hebben wij van onze kant aangegeven het van belang te vinden, dat er een stabiele duurzaamheidslijn van de fractie is, waaraan wij graag willen bijdragen met informatie en kennis. Daarbij moet ook nadrukkelijk naar de lange termijn worden gekeken. Dit ook om de Nederlandse economie toekomst-perspectief te geven. Het was een open gesprek; we zullen het contact verder moeten uitbouwen en zoeken naar de beste wijzen om de CDA-fractie te kunnen ondersteunen en bij te staan in het door Agnes nagestreefde ‘dienend leiderschap’.

Manifest en Appèl Duurzame Economie van samenwerkende duurzaamheidsgroepen

Door het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP) is in 2012 de lezingencyclus Duurzame Economie gehouden. De weerslag daarvan in een lezingenbundel is najaar 2012 uitgekomen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de politieke vertaling in een manifest en een korte samenvatting voor politici, het appèl. De werkgroep (met daarin Niels namens het CDA-duurzaamheidsberaad) is nu bezig met het opzetten van een bijeenkomst om het appèl aan de TweedeKamer-specialisten aan te bieden.

Terugblik

In de periode van de laatste 5 jaren is het gelukt om ten aanzien van de centrale doelen, beinvloeding van CDA-politici en CDA-leden, op een hoger niveau te komen. De vakgroepen Energie&Klimaat, Landbouw&Natuur en Economie (Fiscale Vergroening) werden opgezet. Door de vakgroepen zijn inhoudelijk goede stukken geproduceerd en aan politici overhandigd. Door aanwezigheid met standje, resolutie, acties en deelsessies werden de CDA-leden op congressen bereikt. Als teken van de gerezen positie van het beraad mag gelden, dat de voorzitter werd gevraagd om in 2010 mee te denken met de CDA-fractie over de herijking van het energiebeleid en om in 2012 deel te nemen in de begeleiding van een WI-studie naar duurzaamheid (te verschijnen in 2013). Geconstateerd moest ook worden, dat het moeilijk was het niveau van de vakgroepen te borgen. De aanwezige voorzitters van de vakgroepen gaven vervolgens een korte stand van zaken. 

Presentatie kandidaat-voorzitters

Beide kandidaten Jan en Herman Jan gaven een korte uiteenzetting over hun ervaring met duurzaamheid en politiek en hun ambities voor het CDA-duurzaamheidsberaad.  Jan wees op het belang van een goed contact met de achterban. Een van zijn suggesties was om een keer een grote bijeenkomst te organiseren. Herman Jan stelde vergroten van de zichtbaarheid centraal. Hij suggereerde onder meer om nieuwe energie te steken in contact met het CDjA. In een kort vraag- en antwoordrondje met de aanwezigen gaven beide kandidaten nog antwoorden op enkele vragen. Over de vraag naar hun visie op het CDA als netwerk-partij gaf Jan aan deze graag ingevuld te zien, zodat netwerken als het CDA-DZB een positie als de afdelingen krijgen, Herman Jan zag kansen om met andere netwerken van betrokken CDA-ers nieuwe coalities te smeden.

Verkiezing

Na een korte schorsing werd besloten tot verkiezing via briefjes. Van de 13 geldige stemmen (1 persoon had zich onthouden) waren er 7 voor Herman Jan, 6 voor Jan. Herman Jan is hiermee verkozen tot nieuwe voorzitter voor de komende 2 jaar. In overleg met de scheidende voorzitter is als ingangsdatum 1 april 2013 gekozen, zodat de huidige voorzitter nog lopende contacten kan afwikkelen. Vervolgens werd de scheidende voorzitter bedankt voor zijn inspanningen van de laatste jaren. Deze bedankte daarop de vergadering voor de vele prettige (en sommige boeiende, maar wat meer veeleisende) vergaderingen en daarnaast voor de gezamenlijk bereikte resultaten. De scheidende voorzitter gaf aan het nieuwe bestuur desgewenst in alle gevallen te willen ondersteunen, maar voor vrijheid van beide zijden af te zien van een bestuursfunctie.

Aankomend CDA-congres

Als laatste agendapunt werd de voorbereiding voor het aanstaande CDA-congres behandeld. Geopperd werd om in navolging van de succesvolle deelsessie van afgelopen keer weer te trachten een sessie te organiseren. De nieuwe voorzitter pakte dit spontaan op en heeft zich als doel gesteld te trachten een deelsessie rond te krijgen over het halen van 16% duurzame energie-productie in Nederland. Alle suggesties en overige bijdragen hiervoor kunnen worden gestuurd aan het bestuur.

Verder maak ik van deze gelegenheid graag gebruik om alle deelnemers te danken voor hun inzet en ideeën in de afgelopen periode en de fijne samenwerking! Met hartelijke groeten, namens het bestuur,  

Niels van der Stappen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.