Deelnemers:                 Niels van der Stappen (Nijmegen, voorzitter), Erik Tilanus (Driebergen), Rob Vos (Den Haag), Gerald Russelman (Diemen), Gerrit Hartholt (Demensvaart), Janneke Trapman (notulist), Nico van Schelven, Anne van Aarsen (1e keer)

Afwezig:                         Tim Stok (Amsterdam), Theo Senden (Voorburg), Jan Molendijk (Ruurlo), Piet Sevenhuijsen (Steenwijk), Kees Vis (Blokker), Herman-Jan Wijnants (Baarn)

Plaats bespreking:       Stichting Emma, Cremerstraat 245, 3532 BJ  Utrecht

Tijd:                                 13.30 uur tot 16.30 uur

                              

1. Opening voorzitter

Niels opent de vergadering, hij zal ook wat aantekeningen maken, Janneke zal eveneens notuleren (waarvoor dank!)

2. Introductie Anne van Aarsen

3. Vaststelling definitieve agenda

De agenda wordt vastgesteld met de aantekening dat Gerald de stand van zaken wil weten van het DuurzaamheidsOverleg Politieke Partijen (samenwerking van duurzaamheidsgroepen van CDA, CU, D66, GL, PvdA, PvdD, SGP, VVD/LiberaalGroen

4. Mededelingen en verslag

Het verslag van het beraad van 24/9 is enkele dagen geleden rondgestuurd. Niet allen hebben het ontvangen. Niels zal overlegggen met Tim (secretaris) waar dit aan kan liggen en belooft beterschap.

Er zijn enige punten n.a.v. het verslag:

- initiëren discussie over ‘duurzaamheid’ op Linked-In forum is niet gelukt. Gerald geeft aan de memo hierover nu snel af te ronden en in een van de volgende vergaderingen te presenteren.

- de vakgroep Economie is door tijdgebrek bij de voorbereiding nog niet ingesteld. Gerrit vult aan, dat zijn idee is om in de vakgroep te beginnen met de bespreking van een notitie waaraan hij werkt over fiscale vergroening.

Er zijn verder geen opmerkingen.

5. Vergaderschema 2012

Door het bestuur is een voorstel voor vergaderingen in 2012 (eerste helft) gemaakt, met als data:

14/1 (met voorafgaand in de ochtend het groepje energie n.a.v. het rapport van Erik), 11/2, 7/4, 30/6.

Locatie: Emma. CDA-Congressen zijn op 21/1 en ergens begin juni.

6. Evaluatie CDA-congres 29 oktober

De DZB-resolutie over afval is bij acclamatie aangenomen. Dit biedt in de toekomst mogelijkheden om de vinger aan de pols te houden en zonodig specifieke punten aan te snijden.

7. Vooruitblik CDA-congres 21 januari over de partij-heroriëntatie

De partijvernieuwing, die in het a.s. congres aan de orde komt, wordt besproken. Het zal met name gaan over nieuwe inhoud en nieuwe organisatie. Niels heeft een voorkeur om met name op het tweede punt als CDA-duurzaamheidsberaad aandacht te vragen voor voldoende ruimte voor netwerken, zoals het DZB. Waarom netwerken? Ook individuen kunnen “de stem des volks” vertolken. Maar de wil om te overleggen met anderen moet aanwezig zijn. T.o.v. afdelingen en gevestigde netwerken als CDAV en CDJA is er nu een oneerlijke machtsverdeling, volgens Janneke.

Gerrit herinnert aan de resolutie over “25 leden kunnen verkiezingsprogramma’s amenderen”. Breed wordt dit ondersteund. Een nieuwe organisatie met meer invloed van de leden kan niet zonder een dergelijke regeling.  

Op onze volgende vergadering, 14 januari, zullen we dit congres voorbespreken.

8. Mededelingen en overige ontwikkelingen

- Studie WI over duurzaamheid

Het wordt verwelkomd dat Niels gevraagd is deel te gaan uitmaken van de begeleiding bij een onderzoek van het W.I. naar duurzaamheid. Op 29 nov is daarvan de eerste bijeenkomst. Contactpersoon bij het WI is Hamilcar Knops, voorzitter van de commissie is Liesbeth Spies.

- Noach alliantie – christelijk ecologisch netwerk   Rob was onlangs bij de z.g. Noach-alliantie, een verband van christenen die bezorgd zijn over milieu en aarde. Katholieken zijn minder aanwezig. Men is op zoek naar een (betaalde) coordinator en een logo. Betrokkenen o.a. Evangelische Alliantie, Oikos, Nederl. Zendingsraad.  Het CEN Chr.Ecol.Netwerk was een soort voorloper hiervan.

-   DOPP (duurzaamheidsoverleg politieke partijen)

Is ooit aangezwengeld door Hans Ouwejan  (ex-CDA-lid). CU, PvdA, D66, Gr.Links, VVD, SGP, PvdD hebben er afgevaardigden. Dus niet PVV en SP. Het Rijksduurzaamheidsberaad is erbij betrokken. Aanstaande donderdag 24 november is er een gelieerde bijenkomst van het Sustainable Finance Lab (van Herman Wijffels). Vanuit het DoPP wordt een serie van 5 lezingen aangekondigd over het thema “Duurzame Economie”, te beginnen in januari en te eindigen eind april, daarna een rapport. Het DOPP beperkt zich nog tot NL, maar lonkt ‘stiekum’ naar Duits en Vlaams parlement.

9. Vakgroepen

- In de vakgroep energie is, onder leiding van Erik, een rapport samengesteld als antwoord op het EnergieRapport van het Ministerie van Economische Zaken. Het is gezonden aan  het WI, de Tweede Kamer, aan Minister Verhagen en aan alle afdelingen behalve zeven.  Woerden, Den Bosch en Rotterdam hebben gereageerd. CDA-Rotterdam heeft ook een eigen duurzaamheidsberaad. Het rapportje zal ook verspreid worden onder de DZB-leden (actie Erik).

Op 21 november is er een overleg van de 2de Kamer met de minister over energie. Marieke van der Werff heeft hierover overlegd met Niels. Hopelijk kan ze in het overleg een duurzaam CDA-geluid laten horen.

In januari wil de vakgroep de artikelenserie bespreken van het Technisch Weekblad, waarin alle duurzame energiebronnen op potentie voor Nederland worden behandeld. In dit verband wordt ook opgemerkt dat de vele technische snufjes (HR-ketels b.v)om energie te besparen in de praktijk vaak spaak lopen omdat de mensen er niet mee om kunnen gaan (b.v. WKO=warmte/koude opslag, project Vathorst ) en dat stadsverwarming vaak efficienter werkt.

- van de vakgroep landbouw kwam geen nieuws.

10. Rondvraag

Gerald merkt op dat er af en toe nieuwe mensen bij het DZB langskomen, die je later niet meer ziet en is benieuwd naar de reden van wegblijven.

Niels geeft een gedeeltelijk antwoord: van sommigen is bekend, dat ze liever gerichter bezig zijn, b.v. in vakgroepen. Maar de vakgroepen kunnen deze mensen ook niet altijd vasthouden.

Gerald zou ook graag op vergaderingen een spreker zien. Niels geeft aan, dat suggesties altijd welkom zijn: deelnemers kunnen een spreker voorstellen maar kunnen ook zelf een inleiding houden.

Janneke oppert het idee om een keer per resolutie te trachten het onduurzame vuurwerk aan te pakken. Dit kan echter pas het volgend jaar, dus b.v. agenderen voor najaar 2012

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.