Utrecht, stichting Emma, Cremerstraat 245

Aanwezig: Niels van der Stappen ( voorz.), Egbert Bouwhuis, Rob Vos, Gerald Russelman, Wilbrord Braakman, Dick van Elk, Gerrit Hartholt, Jan van Alphen, Job Grovenstein.

1. De voorzitter opent de vergadering. Hij heet de aanwezige (actie)leden welkom.

2. Het verslag van de vorige vergadering d.d. 23 juni 2012 wordt langsgelopen. Het verslag komt nog op de website. Graag eventuele opmerkingen via mail aanleveren. Naar aanleiding van de vergadering van 23-6 worden de volgende opmerkingen gemaakt: Het Wetenschappelijk Instituut is doende met een studie over duurzaamheid. Aan een drietal cases wordt gewerkt in samenspraak met een studieadviesgroep. De cases betreffen: energie in de bestaande omgeving (o.a energielabel bestaande panden); windenergie (op land en op zee); afval (gaat over afval bij de burgers).

De voorzitter zal het laatste concept van het W.I. ter kennisname naar de leden sturen. Dick van Elk wijst op de noodzaak van een circulaire economie en bepleit een voldoende brede insteek van het CDA. Er zijn volgens Egbert bij het thema afval nog opmerkingen te plaatsen inzake keten en / of productverantwoordelijkheid.

3. Verkiezingsuitslag 2e Kamer verkiezingen d.d. 12-9-2012 Er wordt ter vergadering een rondje gemaakt vanuit de optiek wat dit voor het CDA en de duurzaamheidaanpak zou kunnen gaan betekenen. Een aantal van de opmerkingen worden hier genoemd:

  • De positiebepaling van de duurzaamheidsberaad is in dit voorjaar op basis van het stuk van Gerald e.a. voldoende aangegeven, draag dat stuk uit;
  • Het goede verhaal moet verteld worden.
  • De uitslag was niet onverwacht. De focus lag onvoldoende op het welzijn voor de mensen en te veel op de economie. Economie moet ten dienste van het welzijn van de mensen staan.
  • Meer aandacht voor duurzaamheid, zeker nu. De campagne had geen kracht.
  • CDA kleurloos en niet pakkend voor het volk en is te laat op stoom gekomen.
  • Het CDA is breed geworden en te wazig. Wij moeten met zijn allen stevig aan de bak.
  • Als je zelfbewust bent dan komt het verhaal beter over. De toon is mede van belang.
  • Het thema van het radicale midden is niet aan bod gekomen. Wij waren van het timide midden en niet van het radicale midden.
  • Het programma van het CDA is niet scherp genoeg geweest. Meer duidelijk en scherp geformuleerde punten zijn nodig geweest.
  • Er is een commissie (nb commissie Rombouts) die gaat evalueren. Laat het DZB daar een reactie naar toe zenden, gezamenlijk of via de individuele leden.
  • De agrarische branche heeft niet meer op het CDA gestemd. De CDA kandidaten zijn onbekend gebleven in de regio’s.
  • Het ECEN is bij de Windvogel op excursie geweest.
  • Marieke van de Werf heeft wel degelijk DZB punten richting programma in kunnen brengen.

4.   Najaarscongres 2012. Het DZB zal weer met een stand aanwezig zijn. Voorbereiding vindt plaats door Niels en Jan Molendijk. Bekeken wordt nog of een thema als landbouw en duurzame energie uitgelicht kan worden. Wilbrord neemt dit op met Henk van de Honing. Gesproken wordt vervolgens door de voorzitter en Job over de mogelijkheid om een deelsessie te beleggen over duurzaamheid en gemeenten. Optiek is om te komen tot een voorzet ten behoeve van de gemeente programma’s 2014. Job neemt een en ander op zich.

5.   Resoluties najaarscongres. Gerrit Hartholt licht toe dat hij doende is met een resolutie over milieubelasting door vliegverkeer. Er wordt van gedachten gewisseld over de indiening. Graag besluitvoorstel van de resolutie helder en voldoende breed formuleren. Resolutie wel namens het DZB gaan indienen.

6. Windmolenproblematiek in Noord- Holland. Naar aanleiding van persberichten over een windmolen stop in Noord- Holland wordt een toelichting gegeven door Dick van Elk. In de provincie is er een VVD- CDA- PvdA college. Gedeputeerde Jaap Bond voert gewoon het coalitieakkoord uit. Door plaatselijke gevoeligheden (molen zonder vergunning in Schagen) is beroering ontstaan. De coalitie is aan het bewegen. Met name de PvdA wil dat er wat gebeurt op het gebied van windmolens. Bij projecten boven de 100Mw is sprake van Rijkscoördinatie en is de provincie niet aan bod. Het Rijk is doende, aldus Dick, om de plaatsing van windmolens, binnen de rijkstaakstelling voor 2020 in te vullen. Dat zou gaan om de plaatsing van 6000Mw op het land. De provincie wil in die taakstelling positief meewerken. Daar boven uit wil Noord- Holland niet gaan. De voorzitter vindt dat het DZB vanuit landelijk duurzaamheidbeleid moet inzetten op windenergie. Gesuggereerd wordt om te komen tot een gesprek met gedeputeerde Jaap Bond om te bespreken wat er wel kan. Rob en Dick zullen contact opnemen met Jaap Bond.

7.   Gemeentelijk duurzaamheidprogramma. Job geeft een toelichting op de bijlage bij deze vergadering het “CDA- DZB gemeenteprogramma 2014”. De vergadering spreekt met waardering voor de aanzet. Een aantal opmerkingen worden meegegeven ter verdere uitwerking.

  • In de afdelingen kijken naar de “milieusuccessen” in eigen gemeente in het verleden.
  • Kies voor actieve steun en advies aan burgers en bedrijven om hun duurzaamheidplannen op te stellen en te realiseren.
  • Formuleer een gemeentelijk beleidsdoel: “de duurzame gemeente’.
  • Bezie vanuit de DZB deelsessie op het congres welke support er verkregen kan worden uit de afdelingen en waar zij behoefte aan hebben.
  • Overweeg na de deelsessie of een meeting vóór volgend jaar april met gemeenten over een concept programma tekst nog gewenst is.
  • Denk aan informatie van burgers via wijkcentra, inkoopbeleid gemeenten (zie Arnhem).
  • Overweeg om een wedstrijdje tussen gemeenten over wie de meest aansprekende duurzaamheidspunten in zijn programma gaat opnemen.
  • Zie aanpak Kon. Willem 1 Kazerne in den Bosch (contact in den Bosch, Rob den Vrind)
  • Er komt, blijkens bericht van Dick, op korte termijn een VNG sessie over duurzaamheid.

Graag verdere opmerkingen en nakomende suggesties toezenden aan Job.

8. Vakgroep landbouw en natuur. De voorzitter complimenteert voor de verkiezingshappening op 17 augustus j.l. Met regio kandidaat Jaco Geurts (op lijst, no 8). Compliment aan Lies Visscher voor de organisatie. Wilbrord meldt dat de vakgroep in juli bij elkaar geweest is. Afgesproken is om de kern items van duurzame landbouw te verwoorden. De tekst daartoe zal worden opgesteld door Leen van de Oever en /of Henk van de Honing.

     De voorzitter meent in algemene zin, gelet op de vakgroepen , dat het goed is om in DZB kring nog eens aan te geven wie waar verstand / expertise van heeft. Hij zal daartoe het voortouw nemen en het eerdere stukje van Helma als voorbeeld gebruiken.

9. Vakgroep Energie en klimaat. De vakgroep is de laatste keer bij elkaar geweest op 16 juli in Zwolle. Er zijn geen verdere informaties ter vergadering gewisseld.

10. Overige zaken. Desgevraagd wordt als volgt over het bestuur gemeld: het bestuur bestaat momenteel uit Niels van der Stappen voorzitter, Tim Stok secretaris / penningmeester, Job Grovenstein, Rob Vos en Jan van Alphen als leden. Graag afwezigheid melden bij Tim.

Rob meldt dat hij doende is om een CD in relatie duurzaamheid te maken. “Er zit muziek in duurzaamheid’. 

Gesproken wordt over Peak Oil. Komt er een liaison met DOPP? Een volgende keer vergaderen als bestuur bij Peak Oil. Van de lezingen cyclus over duurzame economie van dit voorjaar komt er een samenvatting van de lezingen cyclus. Niels is daarmee doende.

11. Volgende vergadering 2e helft november.

12. De voorzitter dankt voor de aanwezigheid en de inbreng. Hij sluit de vergadering.

 

Voor het verslag: Jan van Alphen                     voor akkoord: Niels van der Stappen( voorz)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.