16 december 2015

Annie Schreijer (CDA) luidt noodklok over octrooi op planten

Annie Schreijer - Pierik (CDA Europarlement) luidt de noodklok over de octrooien op planteigenschappen. Multinationals zijn bezig om zo veel eigenschappen vast te leggen dat ze een probleem vormen voor de Nederlandse plantveredelaars (dwz bedrijven die planten kruisen en verbeteren).

"Nederland is juist erg goed in het verbeteren van groenten- en fruitrassen, denk aan bijvoorbeeld de trostomaat. Dat komt in gevaar", waarschuwt Annie Schreijer - Pierik donderdag in een debat in het Europees Parlement. Ze heeft het initiatief genomen voor een resolutie die donderdag wordt aangenomen.

"Vernieuwing is juist hard nodig om de snel groeiende wereldbevolking te voeden", zegt Annie Schreijer.

Octrooien op eigenschappen van planten zijn sinds maart toegestaan in de EU. Inmiddels zijn twintig octrooien verleend op ruim 900 variëteiten van gewassen. Gevolg is dat familiebedrijven toestemming moeten vragen en flink betalen om vrije toegang van kwekers te garanderen.

"De EU moet de octrooiregeling beperken, door meer uitzonderingen toe te laten", vindt Annie Schreijer, die hiertoe een resolutie heeft ingediend met collega-Europarlementsleden van de EVP-Fractie.  Dat is dringend nodig voor behoud van de honderden Nederlandse familie- en gezinsbedrijven in de plant- en zaadveredeling.

Annie Schreijer doet een beroep op de nieuwe Nederlandse staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw). Ze vraagt hem het voortouw te nemen bij het zoeken van een oplossing. "Het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 is van doorslaggevend belang om de innovatie en deze sector te redden."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.