Annie Schreijer-Pierik: "afschieten van de wolf mag vooral van nederland zelf niet"
Deze tekst is onderdeel van een column van Annie Schreijer-Pierik uit De Boerderij (4/12/2022)
"Afgelopen week hebben we na hard en lang getouwtrek in Europa met meerderheid de resolutie om het beleid rondom grote carnivoren, waaronder wolven, beter uitvoerbaar te maken, aangenomen. Er wordt namelijk te vaak gezegd dat de wolf in Europa strikt is beschermd. Maar dat verhaal zit toch wat anders in elkaar. Als je de Europese regels goed leest, dan zijn er mogelijkheden om de wolvenpopulatie te beheren. Het is niet Brussel die zegt dat Nederland niet mag afschieten, maar dat is Nederland zelf. De regering legt zelf die strengere regels op in tegenstelling tot andere EU-landen en hierdoor snijden wij onszelf in de vingers met alle gevolgen van dien.
Jarenlang probeerden we in Brussel een wolvenresolutie op de agenda te krijgen, maar we liepen steeds vast. Zelf heb ik deze kar drie jaar geleden al aangezwengeld als Secretaris-Generaal van de Intergroep ‘Biodiversiteit, jacht en platteland’. En hebben nota bene de socialisten en groenen uit Frankrijk en Spanje bij mij toentertijd aan de bel getrokken dat het opgelost moest worden. Maar dit ging niet zo makkelijk. In het Europees Parlement hebben wij namelijk met deze resolutie te maken met zowel de commissie milieubeheer als de commissie landbouw. En juist de commissie milieubeheer, waar overigens ook vier leden uit Nederland actief in zijn, hielden met z’n allen het onderwerp over de wolf, met name ook het besluit dat de wolf wel bejaagd zou kunnen worden, steeds tegen zodat het niet op de agenda zou komen.
Vanuit de commissie landbouw hebben wij de druk er juist op gehouden zodat we, ondanks de tegendruk van andere commissies, deze resolutie toch op de agenda hebben weten te krijgen. En gelukkig vond er niet alleen een plenair debat plaats, maar ook een resolutie met stemming! De meerderheid van het Europees Parlement heeft een signaal gegeven dat wij meer moeten luisteren naar de burgers van de Europese Unie en de gevolgen voor, onder andere boeren, niet zomaar verholpen zijn. Het is duidelijk dat de wolf een prachtig dier is, maar er moeten grenzen worden gesteld bij het beheer van deze dieren. Boeren en burgers moeten niet bang zijn voor de wolf, want één ding is zeker: wanneer de situatie escaleert, mogen ze volgens de Europese regels wel degelijk afgeschoten worden. Dit is een stap vooruit vanuit het Europees Parlement."