Esther de Lange
04 oktober 2022

CDA: Beter voorbereid zijn op toekomstige pandemie

Terwijl in Nederland het aantal positieve Covid-testen weer aan het stijgen is, stemt het Europees Parlement vandaag in met plannen om beter voorbereid te zijn op toekomstige gezondheidscrises. Esther de Lange (CDA) onderhandelde namens de christendemocraten over de plannen: "Op het hoogtepunt van de pandemie schoten veel landen in de paniekmodus en kozen voor een nationale aanpak, wat tot grote problemen leidde op Europees niveau. We herinneren ons lange files voor de grenzen en landen die elkaar probeerden af te troeven bij het inkopen van zaken als mondkapjes. Dit soort situaties moeten we in de toekomst voorkomen."

De Lange is blij dat er nu in nationale voorbereidingsplannen ook verplicht gekeken moet worden naar het voorkomen van uitgestelde gezondheidszorg. "Je hoeft maar naar de rapporten over te laat gestelde diagnoses van bijvoorbeeld kinderkanker te kijken om te weten waarom dit een prioriteit was van het Europees Parlement". Al had de politica liever hetzelfde gezien voor geestelijke gezondheid. "Wij hadden dat als Parlement graag gewild, maar de Raad werkte daartegen. Terwijl de gevolgen voor bijvoorbeeld jongeren, nog steeds merkbaar zijn."

De Lange waarschuwt tot slot om bij een volgende pandemie niet terug te vallen op de nationale reflex. "Deze wetgeving maakt mogelijk dat de reactie van lidstaten in een crisis is: meer samenwerking, in plaats van terugtrekken achter landsgrenzen. Dat is de meest effectieve aanpak van een gezondheidscrisis, een virus stopt immers ook niet aan de grens."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.