13 maart 2014

CDA: aanpak noodlijdende eurolanden werkt

De Europese aanpak van de problemen in noodlijdende eurolanden Griekenland, Spanje, Portugal, Cyprus en Ierland heeft resultaat. Het Europees Parlement heeft dat donderdag gesteld in een rapport over de maatregelen van de zogeheten Troïka (ECB, IMF, Commissie).

"De hulp was een bijzondere prestatie, gezien de moeilijke en instabiele omstandigheden waaronder de Troïka moest opereren", vindt Corien Wortmann, Europarlementslid van het CDA. "Europa was niet voorbereid op de crisis, maar de Troika-aanpak werkt wel. "Het lijkt erop dat de doorgevoerde hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen", aldus Corien Wortmann. "De economie lijkt zich langzamerhand te herstellen, en dit is mede dankzij de inspanningen van de Troika. Tijdens de crisis heeft Europa met vallen en opstaan gewerkt aan nieuwe structuren en expertise."

Het Europarlement constateert in het rapport dat de programmalanden al ver vóór het uitbreken van de crisis in 2008 met structurele problemen te maken hadden. De oorzaak van de crisissituatie ligt dus voor een groot deel bij de betreffende lidstaten zelf. Daarom was het van groot belang dat dat de besluiten niet door de Troika alleen zijn genomen. Besluiten werden genomen in nauw overleg met de overheden van de betreffende landen én in samenspraak met andere Eurolanden. Alleen op deze manier kon verdere verspreiding worden ingeperkt. De betrokkenen moesten snel handelen om een ernstigere crisis te voorkomen.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, het was in de programmalanden van groot belang  dat eerst orde op zaken zou worden gesteld. Dit betekende dat de regeringen voor impopulaire keuzes kwamen te staan. Maar, zoals ook in het rapport wordt benoemd, deze keuzes hebben erger dooretteren van de crisis voorkomen en de landen een zetje in de goede richting gegeven. Vooral Griekenland blijft een 'zorgenkind' al verbetert de economische situatie ook daar. "Daar waar regeringen echt bereid waren zich in te zetten voor herstel, en verantwoordelijkheid wilden dragen voor de gevolgen van de maatregelen, is ook echt resultaat behaald.", vind Corien Wortmann.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.