14 april 2015

CDA: Antibiotica resistentie groot gevaar voor mens en dier

De toename van het aantal multiresistente bacteriën vormt een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid. Dat constateert de commissie Publieke Gezondheid in het Europees Parlement in haar jaarlijkse rapport dat toeziet op de verbetering van patiëntveiligheid in lidstaten.

"Willen we in de toekomst patiënten kunnen behandelen met antibiotica, dan zullen we in heel Europa goed moeten nadenken over hoe wij deze gebruiken," aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Er zijn grote verschillen tussen lidstaten als het gaat om het verstrekken en het gebruik van antibiotica. Er moet daarom veel beter gekeken worden naar de goede voorbeelden, zoals in Nederland, en hoe deze ook in andere landen van toepassing kunnen zijn."

Maar verantwoord gebruik van antibiotica is maar een deel van de oplossing. "Uit onderzoek blijkt dat meer bewustzijn bij mensen door goede voorlichting ook positieve resultaten heeft. Ik ben dan ook blij dat de commissie mijn voorstellen voor betere voorlichting heeft overgenomen", aldus Schreijer-Pierik.

Met dit rapport wil de EVP-Fractie, waar het CDA deel van uitmaakt, vooral aandacht besteden aan het onderwerp antibioticaresistentie. Annie Schreijer-Pierik: "Met de herziening van een aantal richtlijnen over veterinaire medicijnen is het belangrijk om niet te vergeten dat antibioticaresistentie zowel problematisch is voor mensen alsook dieren. Dit rapport zorgt voor een goede balans in het debat."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.