19 mei 2015

CDA: Antibioticaresistentie urgent op Europese agenda

De toename van het aantal multiresistente bacteriën vormt een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid. Het Europees Parlement constateert dit in haar rapport dat oproept tot verbetering van patiëntveiligheid in de lidstaten. Het rapport dient ertoe de veiligheid van ziekenhuizen in Europa in kaart te brengen en aanbevelingen te doen ter verbetering.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: "Het Europees Parlement stuurt hiermee een duidelijk signaal over antibioticaresistentie voor zowel mens als dier in Europa. Het is te gek voor woorden dat een varkensboer een ziekenhuis in komt en streng wordt gecontroleerd vanwege het verhoogde risico, maar de kans loopt het ziekenhuis te verlaten met een resistente bacterie. Dit gezondheidsprobleem moet daarom urgent op de Europese agenda geplaatst worden."

Annie Schreijer-Pierik: "De toename van resistente bacteriën in Europa neemt zeer zorgelijke vormen aan. Om de opkomst van resistente bacteriën tegen te gaan moeten lidstaten stoppen met preventief gebruik van antibiotica en onmiddellijk werk maken van betere voorlichting. In Nederland hebben we gezien dat we naast striktere regels over de toepassing van antibiotica ook een cultuur van verantwoordelijke omgang met antibiotica moeten stimuleren. In Nederland hebben we enorme vooruitgang geboekt, in de rest van Europa zijn we nog lang niet zover."

Maar verantwoord gebruik van antibiotica is maar een deel van de oplossing. "We zullen ook moeten gaan zoeken naar nieuwe antibiotica of middelen die als vervanging kunnen dienen. Doen we dit niet, dan hebben we over een paar jaar een probleem.  Ik houd mijn hart vast voor de kleine infecties, die we niet meer zullen kunnen behandelen. Het is daarom van groot belang dat er voldoende middelen beschikbaar worden gemaakt voor onderzoek en ontwikkeling van alternatieven. Als we over tien jaar nieuwe middelen beschikbaar willen hebben, moeten we nu beginnen," aldus Schreijer-Pierik.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.