10 december 2022

CDA: Batterijendeal goed voor consument en industrie

In Brussel is vrijdagavond een deal bereikt over nieuwe EU-wetgeving voor batterijen. "Er zitten plussen en minnen aan dit akkoord" aldus Toine Manders (CDA), die mede namens EVP deelnam aan de onderhandelingen, "maar het belangrijkste is dat de EU vanaf nu veel strategischer omgaat met batterijen. Dat is geen overbodige luxe. We maken allerlei groene plannen in Europa, maar die vallen of staan bij slim gebruik van batterijen."

Een voorstel van Manders dat in de wet is overgenomen is een universele oplader per batterijcategorie. Denk bijvoorbeeld aan eenzelfde oplader voor alle elektrische fietsen, voor elektrische auto's of grasmaaiers en andere tuinapparatuur. Manders: "Na 14 jaar komt er binnenkort eindelijk een universele oplader voor alle smartphones en tablets. Ik weiger wéér 14 jaar te wachten om hetzelfde te doen met andere elektrische apparaten. Gelukkig zien de andere partijen dat ook in. Een universele lader voorkomt veel afval en zorgt voor gebruikersgemak." Ook pleitte Manders er met succes voor om grote batterijen, zoals die in auto's, multi-inzetbaar te maken. Dat betekent dat ze niet alleen kunnen opladen, maar ook stroom moeten kunnen leveren aan gebouwen of andere apparaten op momenten dat de auto niet wordt gebruikt. "Zo haal je het meeste uit je batterij en kun je bijvoorbeeld ook energie uit zonnepanelen overdag opslaan om 's nachts weer te gebruiken."

Manders benadrukt dat we ons veel bewuster moeten worden van de strategische waarde van batterijen: “We kunnen batterijen niet meer zien als simpele wegwerpproducten. De grondstoffen ervoor zijn schaars en een groot deel van onze economie draait hierop. We moeten op dit gebied onafhankelijker worden van landen als China en Zuid-Korea en voorkomen dat waardevolle grondstoffen zomaar ons continent verlaten." De CDA-er wilde ook graag een statiegeldsysteem voor batterijen. "Zodat we er bewuster van zijn dat we batterijen niet nutteloos thuis moeten laten liggen." Helaas was dit nu nog een stap te ver voor de lidstaten, maar de Commissie heeft wel beloofd onderzoek te zullen doen naar de mogelijkheden voor statiegeld op batterijen.

Manders' plannen voor hoge milieu- en sociale normen, zodat batterijen die milieuvervuilend, of bijvoorbeeld met dwangarbeid zijn geproduceerd, niet op de Europese markt terechtkomen, zijn ook overgenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.