10 december 2015

CDA: Betaalbare medicijnen door gelijk speelveld

Momenteel is de markt voor medicijnen in Europa te protectionistisch en ontbreekt het aan diversiteit in aanbod. Dit betekent dat de prijzen van medicijnen hoog blijven, terwijl al door een aantal lidstaten is aangegeven dat zij niet medicijnen tegen dergelijke prijzen willen inkopen. Woordvoerder volksgezondheid voor het CDA in het Europees Parlement, Annie Schreijer-Pierik: "Hogere prijzen en langdurige patenten betekenen beperktere beschikbaarheid van medicijnen voor mensen. Dat is een nare situatie omdat patiënten met langdurige aandoeningen toch medicijnen nodig hebben. Daarom heb ik hierover vragen gesteld aan de Commissie."

Er is op dit moment te weinig samenwerking tussen de lidstaten op dit vlak, zo wordt bijvoorbeeld nog te weinig gezamenlijk ingekocht door landen waardoor farmaceutische bedrijven soms excessieve prijzen kunnen hanteren. "Onze minister Schippers is hier al een tijd mee bezig en heeft ook aangegeven dat zij hier tijdens het voorzitterschap van Nederland wat aan wil doen. Een erg goed initiatief waar ik wel concrete resultaten van verwacht. Ik vraag mij echter nu af of de Commissie dit ook op het netvlies heeft. Daarom heb ik hierover ook schriftelijke vragen gesteld."

"In het Europees Parlement is hier nog te weinig aandacht voor," zegt Schreijer-Pierik. "Het CDA zal zich er sterk voor maken om samen met de regering een vrijere markt voor medicijnen in Europa op de agenda te zetten. Als het tijdens ons voorzitterschap niet lukt dan wordt het heel moeilijk om dit in de toekomst te realiseren. We moeten landen met grote farmaceutische bedrijven ervan overtuigen dat alle Europeanen belang hebben bij goedkopere en goede medicijnen."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.