19 mei 2015

CDA: Betere regels in EU nodig

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans heeft vandaag het pakket aan maatregelen gepresenteerd om te komen tot betere regelgeving in de EU. Het CDA in het Europees Parlement is hoopvol dat deze voorstellen ook echt de verandering gaan brengen die ervan verwacht wordt.
CDA-delegatieleider Esther de Lange: "De EU heeft veel vertrouwen verloren bij burgers door een te grote bemoeizucht op kleine onderwerpen te hebben. Wij willen samen met Timmermans eraan werken om dit vertrouwen terug te winnen. We moeten burgers laten zien dat verandering mogelijk is."

Eén van de voorstellen die de Europese Commissie doet gaat over het toetsen van belangrijke aanpassingsvoorstellen op wetgeving. "Je ziet in de praktijk dat een politiek compromis niet altijd uitvoerbaar is of het gewenste resultaat bereikt. Bij essentiële veranderingsvoorstellen is het daarom verstandig de gevolgen te laten onderzoeken, bijvoorbeeld voor het MKB", aldus De Lange.

Een belangrijk deel van het voorstel voor het CDA in Europa is dat lidstaten de uitvoering van Europese regels niet ingewikkelder moeten maken, maar juist transparanter en simpeler. De Lange: "In heel Europa zijn bakkenvol onnodige administratieve lasten gecreëerd voor burgers en bedrijven door de invoering van EU-regels. We kunnen daar niet alleen de EU de schuld van geven, overheden van lidstaten hebben nog altijd de neiging Europese regels ingewikkelder te maken dan nodig. Het is daarom van groot belang dat er in het hele wetgevende traject met partijen, zoals nationale overheden en het bedrijfsleven, wordt gesproken. Zij zullen de wetgeving uiteindelijk moeten toepassen."  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.