CDA bezorgd over beperking keuzevrijheid voor patiënten bij wijziging Nederlandse Zorgverzekeringswet
De nieuwe Zorgverzekeringswet die voorgesteld is door minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beperkt de vrijheid van patiënten in hun keuze voor een zorgverlener, ook buiten de Nederlandse grenzen. Dat vinden CDA´ers Ria Oomen (Europees Parlement) en Hanke Bruins Slot (Tweede Kamer).
Met het voorstel van de minister mogen zorgverzekeraars in de toekomst weigeren kosten te vergoeden, ook voor een behandeling in het buitenland, wanneer deze is uitgevoerd door een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten.
Ria Oomen: ¨Deze Zorgverzekeringswet lijkt mij in strijd met de verworvenheden waar patiënten, zeker daar waar het gaat om grensoverschrijdende zorgverlening in de grensregio's, op basis van Europese wetten en jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie reeds recht op hebben. Ik heb hierover dan ook vragen gesteld aan de Europese Commissie"
Zeker voor Nederlanders in grensregio´s heeft dit wetsvoorstel grote gevolgen. Zij kunnen in de toekomst dus niet meer zelf kiezen of zij hun behandeling in Nederland of een andere lidstaat willen hebben. Wettelijk verzekerde patiënten hebben recht om zonder voorafgaande toestemming gebruik te maken van extramurale behandeling in een ander Europese lidstaat.
Hanke Bruins Slot heeft vragen gesteld aan minister Schippers over deze beperking van keuzevrijheid van de patiënt. “De minister schaft de keuzevrijheid voor de patiënt af. Dat betekent ook dat de vertrouwensrelatie met de arts niet langer heilig is. Je kiest niet langer voor een goede arts of voor een goed ziekenhuis, maar je kiest voor de zorgverzekeraar. Dat werkt gemakzucht bij zorgverzekeraars in de hand. Het is een onzalig plan.”