19 juli 2013

CDA blij met Europese steun ´overlevingsbak´

De Nederlandse visserij heeft er een nieuw innovatief idee bij. De 'overlevingsbak' voor het levend overboord zetten van bijvangst: een uitvinding van de Volendamse broers Schilder. De Europees commissaris Maria Damanaki (Visserij) heeft positief gereageerd op een vraag van het CDA over financiering.

Damanaki hoopt dat EU-landen dit soort innovatieve projecten steunen met aanzienlijke geldbedragen uit het Europees Visserijfonds (het EFF, wat straks EMFF gaat heten). "That is the way ahead", schrijft ze aan CDA-Europarlementslid Lambert van Nistelrooij.

Van Nistelrooij heeft zich, ook in het licht van de aanlandingsplicht, steeds sterk gemaakt voor de slimme ' overlevingsbak'. Hij heeft de uitvinders in april persoonlijk voorgesteld aan een topambtenaar van Damanaki. In november had Van Nistelrooij al mondeling de toezegging gekregen van de EU-commissaris dat er geld zou moeten komen voor dit soort duurzame projecten. Nu blijkt dus zwart op wit dat de 'overlevingsbak' specifiek in aanmerking komt voor Europese gelden. Aanvragen voor subsidie moet lopen via het ministerie van LNV.

Van Nistelrooij is zeer tevreden dat de overlevingsbak nu een stap dichterbij komt. Zijn mening: "Als blijkt dat de uitvinding goed werkt, kan dit menig visserman helpen om de bijvangst te beperken. Damanaki heeft tevens bevestigd dat de bijvangst, die levend overboord gaat, niet wordt afgetrokken van de vangstquota. Heel goed dat vernieuwende visserijmethoden een kans krijgen, dankzij een duwtje in de rug van Brussel."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.