CDA: controles opvoeren na schandaal met paardenvlees
De fraude met vlees, waarbij paardenvlees werd verkocht als rundvlees, moet alarmbellen doen rinkelen in Brussel. "Dit is al het zoveelste schandaal, kortgeleden werd nog strooizout in brood ontdekt", zegt CDA-Europarlementslid Esther de Lange. "Ik heb meerdere signalen dat het gesjoemel met voedsel toeneemt door de economische crisis. De controlediensten moeten de inspecties opvoeren".
Britse supermarkten ontdekten dat rundvlees in hamburgers, lasagna en spaghetti in werkelijkheid paardenvlees is. Dat is misleidend en riskant, omdat paarden soms een pijnstiller hebben gekregen die de menseijke gezondheid kan schaden. "Zijn inspectiediensten wel alert genoeg op deze 'paardenmiddelen'? Het gaat hier om de gezondheid van vele mensen. We moeten dit helder hebben."
"Consumenten kunnen helaas zelf niet controleren welk vlees ze eten. Dit vlees is moedwillig verkeerd geëtiketteerd", vindt De Lange.
De handel in het paardenvlees uit Roemenië verliep onder meer via handelaren in Nederland, Cyprus, Frankrijk en Zweden. Het Franse verwerkingsbedrijf heeft aangegeven dat het vlees is geleverd aan 16 landen, mogelijk ook aan Nederland.
Het CDA-Europarlementslid, specialist in landbouw en gezondheid, gaat schriftelijke vragen stellen aan de Europese Commissie. Ze wil weten of de controles goed hebben gefunctioneerd en kunnen worden opgevoerd. De voedsel- en warendiensten van de EU-landen moeten hun ontdekkingen steeds doorgeven aan de Europese Commissie. Dit zogeheten Rapid Alert System Food and Feed waarschuwt dan direct andere landen.