22 februari 2013

CDA-delegatie bezoekt Rotterdam deelgemeente Feijenoord

De CDA-delegatie in het Europees Parlement bezocht vrijdag 22 februari de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. De Europarlementsleden, onder wie delegatieleider Wim van de Camp, Ria Oomen-Ruijten en Lambert van Nistelrooij verdiepten zich er in grootstedelijke problematiek. Met bezoeken aan een onderwijsinstelling, ondernemers en diverse wijkprogramma’s hoopte de delegatie een beeld te krijgen hoe de EU samen met lokaal bestuur kan samenwerken.

 

Naast de Europese delegatie, waren ook CDA partijleider Sybrand Buma, Provinciale Staten van Zuid-Holland, het Rotterdamse college van B&W, de Rotterdamse gemeenteraad, CDA-Kleurrijk, het partijbureau en het CDJA bij het bezoek vertegenwoordigd.


Efficiënt

Vooraf aan het bezoek: 'We hopen met het bezoek zicht te krijgen op de manier waarop de EU efficiënter met lokale kernen kan samenwerken op diverse gebieden van het grotestedenbeleid', aldus delegatieleider Wim van de Camp. 'Daarnaast zien we hier heel concreet wat er met Europese gelden gebeurt.'


Tegel

De bezoekers kregen uitleg over diverse grootstedelijke programma’s in Rotterdam waar de EU aan meebetaalt. Ze bezochten ook de Children’s Zone en ondernemers. Wim van de Camp en deelraadsbestuurder Turan Yazir legden aan het einde van het bezoek (15:30 uur) een tegel op het Vredesplein, om de band tussen Rotterdam en Europa te bekrachtigen.


Children's Zone

Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd & Gezin) over het bezoek aan de Rotterdamse Children’s Zone: 'Iedereen werkt hier mee aan een ambitieuze belofte aan kinderen: wij stomen je klaar voor een succesvolle toekomst; een baan of vervolgopleiding die bij je past. Een combinatie van excellent onderwijs, steun aan gezinnen en uitdagend buitenschools leren moet dat mogelijk maken.'


Delegatiebezoeken

Het bezoek is onderdeel van een serie delegatiebezoeken. Die bezoeken richten zich op thema’s waar de Europese Unie samenwerkt met lokaal bestuur, om met innovatieve oplossingen sterker uit de crisis te komen. Het is de eerste keer dat Rotterdam de Europese delegatie van het CDA ontvangt.


Invloed EU

Bestuurder van de deelgemeente Feijenoord Turan Yazir: 'De invloed van de EU is in deze deelgemeente cruciaal te noemen. Met extra financiële ondersteuning zijn wij hier in staat om de economische ontwikkelingen sterk te stimuleren en onze wijken vooruit te helpen.'

De eerdere bezoeken in deze context zijn onder andere afgelegd aan De Nederlandsche Bank (financiële crisis), Universiteit Wageningen (innovatie in de landbouw), UMCG in Groningen (gezondheid en vergrijzing), Venlo (grensoverschrijdende problemen), de European Space Agency te Noordwijk (ruimtevaart) en TNO/TU-Delft (maatschappelijk ondernemerschap).

Foto's
Tijdens het bezoek aan Feijenoord zijn foto's gemaakt om een impressie te geven van deze dag. Bekijk de foto's hier. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.