08 december 2016

CDA: Duitse tol moet besproken worden in Europees Parlement

Ten minste 40 Europarlementariërs uit 10 landen hebben een onmiddellijk debat aangevraagd in het Europees Parlement over de Duitse tolheffingsdeal met de Europese Commissie. De minimale drempel van 40 leden om het debat te houden werd vanochtend gehaald. CDA-transport woordvoerder Wim van de Camp, is een van de initiatiefnemers: "Deze tol is en blijft discriminerend."

Met het formele verzoek van de 40 Europarlementariërs moet de Conferentie van Voorzitters vanmiddag beslissen over de kwestie. "Transportcommissaris Bulc moet naar het Parlement komen en de deal uitleggen. In de praktijk betekent het namelijk dat Duitsers die in schone auto´s rijden, minder zullen betalen dan niet-Duitsers die in dezelfde auto´s rijden. Dat is discriminatie en dat mag niet. Als we het voorleggen bij het Europese hof verwacht ik dat de rechters er korte metten mee maken," aldus Wim van de Camp.

Grensregio
CDA-Europarlementariërs Jeroen Lenaers (Limburg) en Annie Schreijer (Overijssel) uit de gresstreek zijn ook boos over de maatregel en hebben dan ook vol overtuiging meegetekend: "Voor mensen die wonen en werken in de grensstreek is dit echt even slikken. En helemaal als je ziet dat er geen gelijke behandeling plaatsvindt. Deze deal kan zo niet."

De Europarlementariërs dringen aan op een snelle agendering, "Juist de Commissie moet als eerste opkomen voor het non-discriminatie beginsel in Europa. Het lijkt er nu weer op dat grote landen een voorkeursbehandeling krijgen. Daar moeten we meteen in stokje voor steken. Daarom moet dit debat meteen volgende week in Straatsburg plaatsvinden," aldus Van de Camp.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.