CDA: een grote stap voor pensioen werknemers over de grens
"Dit is een cruciale verbetering voor veel werknemers, een grote stap voor het vrij verkeer van personen en een impuls voor een sociaal Europa", zegt Europarlementariër en rapporteur Ria Oomen-Ruijten. Aanvullende pensioenrechten zullen niet meer zomaar vervallen mits een werknemer minstens 3 jaar in een andere lidstaat werkt. "Dit is zeer positief voor Nederlanders die een baan (willen) vinden over de grens."
Zodra deze wetgeving van kracht is, bouwen grensoverschrijdende werknemers in Europa vanaf 21-jarige leeftijd een pensioen op. In sommige lidstaten kan dit nu pas vanaf 25 jaar. Daarnaast moeten werknemers nu vaak minstens 5 jaar werken in een lidstaat om recht te hebben op hun aanvullend pensioen. De vestigingsperiode wordt verlaagd van 5 naar 3 jaar.
"Een goed functionerend aanvullend pensioenstelsel is van groot belang. Zeker nu Europeanen gemiddeld steeds langer leven", aldus Ria Oomen. In 2060 groeit het aandeel 65-plussers van 17% naar 30% van de bevolking. Het pensioen dat wordt opgebouwd door werknemers en werkgevers is daarom een nuttige aanvulling van de AOW en het spaargeld.
Om dit voorstel af te ronden was veel tijd nodig. Het voorstel van de Europese Commissie lag in 2005 al op tafel. De wetgeving werd echter door lidstaten jarenlang geblokkeerd. In 2013 slaagde Ria Oomen-Ruijten er in om namens het Europees Parlement een akkoord te sluiten. Dit was het laatste rapport dat CDA-Europarlementariër Ria Oomen schreef. Zij neemt na de verkiezingen afscheid van het Europees Parlement waar zij 25 jaar lang zetelde.