11 juli 2013

CDA: EU-subsidieplan slecht voor Nederlandse vissers

Lambert van Nistelrooij (CDA-Europarlementslid) heeft grote bezwaren tegen een plan om bouw van vissersschepen met EU-geld te subsidiëren. De Visserijcommissie van het Europees Parlement stemde woensdag nipt vóór dat plan. EU-landen krijgen dan de vrijheid om 15% van de bouwkosten te subsidiëren, tot wel 80.000 euro.

"Onbegrijpelijk. De Europese vissersvloot kampt juist al met een overschot aan vangstcapaciteit", vindt Lambert van Nistelrooij. "Deze maatregel is slecht voor de hardwerkende Nederlandse vissers. Want Nederland zal hier terecht geen gebruik van maken; vooral Zuid-Europese landen echter wel. Dat is oneerlijke concurrentie! De bouw en sloop van schepen in heel Europa moet een zaak zijn van ondernemers zelf."

Nederland heeft veel sterke visserijbedrijven, die erg innovatief zijn. Dát moeten we juist ondersteunen, bijvoorbeeld door meer mogelijkheden voor pulskorvisserij en selectieve visserijmethodes", aldus Van Nistelrooij.

De CDA-Europarlementsleden proberen nog medestanders te vinden voor de eindstemming in het voltallige Europees Parlement eind oktober.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.